Η ΒΟΙΘΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΑΣ. GREEK BLOGGERS

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 09/02/10

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου
Γιορτάζουν: Μάρκελος, Νικηφόρος
Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο
Ανατ.: 07.33
Δύση: 17.52 Σελήνη
25 ημερών

474 ο Ζήνωνας στέφεται συναυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
1404 γεννιέται ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.
1621 ο Γρηγόριος ΙΕ ανακηρύσσεται πάπας.
1773 γεννιέται ο Γουίλιαμ Χένρυ Χάρρισον, 9ος Πρόεδρος των ΗΠΑ (1841). Είναι ο πρώτος, που πεθαίνει κατά τη διάρκεια της θητείας του και μάλιστα 32 μόλις μέρες από την ημέρα, που αναλαμβάνει καθήκοντα.
1775 κατά τη διάρκεια του αμερικανικού Πολέμου για την Ανεξαρτησία, η βουλή της Αγγλίας κηρύσσει την Μασαχουσέτη "επαναστάτρια" πολιτεία.
1788 η Αυστρία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ρωσία.
1801 υπογράφεται η Συνθήκη της Λουνεβίλ από τη Γαλλία και την Αυστρία, με την οποία μπαίνει τέλος στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
1825 αφού κανείς υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές δεν κατορθώνει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εκλέγει ως Πρόεδρο των ΗΠΑ τον Τζον Κουίνσι Άνταμς.
1849 ο Τζουζέπε Ματζίνι ανακηρύσσει τη Ρώμη Δημοκρατία.
1857 πεθαίνει ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός.
1861 κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου, ο Τζέφερσον Ντέιβις ανακηρύσσεται στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, Πρόεδρος των Ομόσπονδων Νότιων Πολιτειών.
1881 πεθαίνει ο διάσημος Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.
1885 καταφθάνουν στη Χαβάη οι πρώτοι Ιάπωνες.
1889 το τμήμα Γεωργίας των ΗΠΑ , ανάγεται σε Υπουργείο.
1895 ο Γουίλιαμ Μόργκαν ανακαλύπτει στις ΗΠΑ τους κανόνες για το παιχνίδι του βόλεϊ.
1900 αθλοθετείται απόό τον Ντουάϊτ Ντέηβις ένα νέο έπαθλο για το τένις, το Davis Cup.
1909 εκδίδεται η νέα εβδομαδιαία εφημερίδα "Ριζοσπάστης", που προπαγανδίζει την ανάγκη για λαϊκή δράση εναντίον της μοναρχίας και για την εξυγίανση του δημόσιου βίου της χώρας .
1913 ο σερβικός στρατός καταστρέφει 36 αλβανικά χωριά, στην περιφέρεια Δίρβης, επειδή οι κάτοικοί τους ξεσηκώθηκαν ενάντια στη σερβική κατοχή.
1919 πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη πανεργατικό, αντικυβερνητικό συλλαλητήριο για την έλλειψη τροφίμων.
1921 τερματίζεται η ρωσοπολωνική σύγκρουση με την υπογραφή της συμφωνίας της Ρίγας, σύμφωνα με την οποία οι Πολωνοί παραιτούνται από την Ουκρανία.
1923 η Τουρκία θέτει θέμα αυτονόμησης των νησιών του Αιγαίου, που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές.
1929 ΕΣΣΔ, Πολωνία, Εσθονία, Ρουμανία και Λετονία αποκηρύσσουν τον πόλεμο και υπογράφουν το Πρωτόκολλο Λιτβίνοφ.
1934 υπογράφεται το Βαλκανικό Σύμφωνο Ειρήνης από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Γιουγκοσλαβία και την Τουρκία.
1939 κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου, οι επαναστάτες φτάνουν στα σύνορα της Καταλονίας.
1942 γεννιέται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης η γνωστή τραγουδίστρια και συνθέτης μεγάλων επιτυχιών της δεκαετίας του 60΄και του 70΄ Κάρολ Κίνγκ.
1943 γεννιέται στο Νιού Τζέρσει ο ηθοποιός Τζο Πέσι.
1944 γεννιέται στη Γεωργία των ΗΠΑ η συγγραφέας Αλις Γουόκερ, που βραβεύτηκε με το Πούλιτζερ για το μυθιστόρημα της το "Πορφυρό Χρώμα", το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1985.
1945 γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Μία Φάροου. Το πραγματικό της όνομα είναι Μαρία Λούρδη Βίλλερς και υπήρξε πρώην σύζυγος των Φρανκ Σινάτρα και Γούντι Αλλεν.
1950 ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι δηλώνει ότι, διαθέτει αποδείξεις για τις αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις υπαλλήλων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
1952 η Ρώμη υποστηρίζει ότι, η Μόσχα παραβιάζει τη συνθήκη ειρήνης με το να θέτει βέτο για την είσοδο της Ιταλίας στον ΟΗΕ.
1954 ο έφιππος ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη τοποθετείται στη νέα του θέση, μπροστά στην Παλιά Βουλή.
1955 καθιερώνεται η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στην Κίνα.
1964 οι Μπίτλς κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο διάσημο τηλεοπτικό σόου της εποχής του Εντ Σάλιβαν.
1965 οι ΗΠΑ στέλνουν τα πρώτα μάχιμα στρατεύματα στο νότιο Βιετνάμ.
1969 το Μπόινγκ 747, το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, πραγματοποιεί την παρθενική εμπορική του πτήση.
1970 στο Μόναχο, Άραβες τρομοκράτες σκοτώνουν έναν Ισραηλινό και τραυματίζουν δέκα άτομα κατά την επίθεσή τους σε πτήση ισραηλινής αεροπορικής εταιρίας.
1971 ο Satchel Paige, γίνεται ο πρώτος έγχρωμος παίκτης που ψηφίζεται για το Baseball Hall of Fame.
1973 η Τζαμάικα ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος εντός της Βρετανικής Κοινοπολιτείας
1979 γεννιέται η ηθοποιός Mena Adrienne Suvari, που έγινε γνωστή από τις ταινίες American Beauty και American Pie.
1981 πεθαίνει σε ηλικία 56 χρονών ο "πατέρας" του rock n roll Μπιλ Χάλεϊ. Το 1955, με το τραγούδι του "Rock Around the Clock", ανοίγει νέους δρόμους στα μουσικά δρώμενα, με κύριο χαρακτηριστικό τους "σκληρούς ήχους" της κιθάρας.
1984 πεθαίνει ο γγ. του ΚΚΣΕ και Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Γιούρι Αντρόποφ. Ο Αντρόποφ είχε διαδεχτεί στην θέση του γ.γ. τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ.
1990 για πρώτη φορά, η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας αναγνωρίζει την ευθύνη όλων των Γερμανών για τη δολοφονία Εβραίων στα χρόνια του ναζιστικού καθεστώτος.
1991 στη Χιλή, κυβερνητική επιτροπή, για πρώτη φορά, καθιστά υπεύθυνη τη δικτατορία του Πινοσέτ για την εξαφάνιση εκατοντάδων ατόμων και για χιλιάδες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη δεκαετία του 70.
1992 διεξάγονται στη Ρουμανία οι πρώτες ελεύθερες δημοτικές εκλογές, μετά από 50 χρόνια.
1993 περισσότεροι από 500 Ρώσοι, που ζούν στη Σιβηρία, χάνουν τη ζωή τους από λικέρ, που είχε εισαχθεί από την Κίνα.
1994 η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για τη διπλωματική αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ.
1995 ο Γάλλος κολυμβητής Γκι Ντελάζ κατορθώνει να διασχίσει τον Ατλαντικό, κολυμπώντας μόνος του μέσα σε δύο μήνες.
1996 καταρρίπτει ο Καναδός Ντόνοβαν Μπέιλι στο Ρενό το ρεκόρ των 50μ κλειστού στίβου με 5.56.
1997 την αναστολή των κινητοποιήσεων, τουλάχιστον στις εθνικές οδούς, αποφασίζει ομόφωνα η Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγροτών.
1998 αποτυγχάνει η απόπειρα δολοφονίας κατά του Γεωργιανού Προέδρου Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε.
2001 το αμερικανικό υποβρύχιο USS Greeneville βυθίζει κατά λάθος το εκπαιδευτικό ιαπωνικό πλοίο Ehime-Maru.
2002 πεθαίνει στην Αγγλία η αδελφή της βασίλισσας Ελισάβετ, πριγκίπισσα Μαργαρίτα

Γεννησεις
1885: Άλμπαν Μπεργκ, αυστριακός συνθέτης. Υπήρξε διακεκριμένο μέλος της λεγόμενης «Δεύτερης Σχολής της Βιέννης», μαζί με τους Άρνολντ Σένμπεργκ και Άντον Βέμπερν. («Βότσεκ», «Λούλου») [θαν. 24/12/1935]
1931: Γιόζεφ Μάζοπουστ, διάσημος τσέχος γκολκίπερ.
1940: Τζον Κουτσί, νοτιοαφρικανός λογοτέχνης. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2003.

Θανατοι
1857: Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός μας ποιητής. [γεν. 1798]
1977: Σεργκέι Βλαντιμίροβιτς Ιλιούσιν, ρώσος αεροναυπηγός, σχεδιαστής της ομώνυμης σειράς αεροσκαφών. [γεν. 18/3/1894]
1981: Μπιλ Χάλεϊ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γουίλιαμ Τζον Κλίφτον, αμερικανός ρόκερ. («Rock Around The Clock»). [γεν. 6/7/1925]

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο
Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Internet Safety Day) εορτάζεται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά για τους κινδύνους που ενυπάρχουν στον κυβερνοχώρο.

Διονύσιος Σολωμός1798 – 1857
Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798 στη Ζάκυνθο, ως εξώγαμο τέκνο του κόντε Νικόλαου Σολωμού και της υπηρέτριάς του Αγγελικής Νίκλη.
Σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και το 1808 έφυγε για σπουδές στην Ιταλία, με τη συνοδεία του ιταλού δασκάλου του Ρώσση. Επτά χρόνια αργότερα πήρε το απολυτήριο από το Λύκειο της Κρεμόνας και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Πάβιας, απ' όπου πήρε το πτυχίο της Νομικής. Παράλληλα με τις σπουδές στη νομική, για την οποία ουδέποτε ενδιαφέρθηκε, άρχισε να γράφει στίχους στην ιταλική γλώσσα, ενώ ήρθε σε επαφή με διαπρεπείς φιλοσόφους, φιλολόγους και αξιόλογους εκπροσώπους της λογοτεχνικής κίνησης της εποχής.
Το 1818 επέστρεψε στη Ζάκυνθο, όπου παρέμεινε για δέκα χρόνια. Εκεί άρχισε να γράφει τα πρώτα του αξιόλογα στιχουργήματα στα ελληνικά. Το πρώτο εκτενές ελληνικό ποίημά του και πλέον γνωστό είναι ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», απόσπασμα του οποίου καθιερώθηκε ως Εθνικός μας Ύμνος. Λίγο αργότερα, συνέθεσε το λυρικό ποίημα «Εις τον θάνατο του Λορδ Μπάυρον» και ακολούθησαν «Η καταστροφή των Ψαρών», «Η Φαρμακωμένη», «Ο Λάμπρος», «Εις Μοναχήν», «Ο Κρητικός», «Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι», «Ο Πορφύρας».
Στα τέλη του 1828 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κέρκυρα, συνεχίζοντας την ενασχόλησή του με την ποίηση σχεδόν απομονωμένος. Δεν έκανε ούτε ένα ταξίδι στην ελευθερωμένη Ελλάδα, γιατί, όπως υποστηρίζεται, «δεν εσυνηθούσε να θεατρίζει στο εθνικό του φρόνημα αλλά μες το άγιο βήμα της ψυχής».
Στις 3 Φεβρουαρίου του 1849 παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος, διότι «με την ποίηση του διέγειρε τα αισθήματα του λαού στον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία».
Πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου του 1857 στην Κέρκυρα, ύστερα από αλλεπάλληλες εγκεφαλικές συμφορήσεις. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1865 στη Ζάκυνθο και τοποθετήθηκαν αρχικώς σ' ένα μικρό μαυσωλείο στον τάφο του Κάλβου.

ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ

Διάφορες Ειδήσεις - Συνεχής Ροή