Παρασκευή 26 Μαρτίου
Γιορτάζουν: Πούλιος Ανατ.: 06.26
Δύση: 18.43
Σελήνη 11 ημερών
922 πεθαίνει ο Δάσκαλος των Σούφι Αλ Χαλάχ
1517 πεθαίνει ο συνθέτης Χένριχ Ισαάκ
1552 ο γκουρού Αμάρ Ντας, γίνεται ο τρίτος Σιχ Γκουρού
1636 ιδρύεται το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.
1707 με την Πράξη Ένωσης της Σκοτίας, η Αγγλία και η Σκοτία γίνονται μία χώρα
1780 εκδίδεται η πρώτη κυριακάτικη εφημερίδα, η "Sunday Monitor".
1812 ισχυρός σεισμός καταστρέφει την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας.
1827 πεθαίνει ο συνθέτης Λούντβιχ φον Μπετόβεν.
1839 λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στον Τάμεση η βασιλική ρεγκάτα Χένλεϊ
1859 γεννιέται ο ποιητής Άλφρεντ Έντουαρντ Χάουσμαν
1871 εγκαθιδρύεται η παρισινή Κομμούνα στο Παρίσι.
1872 ο Τόμας Μάρτιν παρουσιάζει τον πρώτο πυροσβεστήρα.
1874 γεννιέται ο ποιητής Ρόμπερτ Φροστ
1875 γεννιέται ο Σίγκμαν Ρι, Πρόεδρος της Νοτίου Κορέας
1881 η Θεσσαλία προσαρτάται στην Ελλάδα.
1892 πεθαίνει ο ποιητής Γούλτ Γουάιτμαν
1910 απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ των εγκληματιών, των απόρων, των ασθενών και των αναρχικών, δηλαδή των κομμουνιστών της εποχής.
1911 γεννιέται ο μεγάλος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Τενεσί Γουίλιαμς, που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για τα έργα του Λεωφορείο ο Πόθος και Λυσσασμένη Γάτα.
1913 κατά τη διάρκεια του βαλκανικού πολέμου, οι βουλγαρικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Ανδριανούπολη
1917 κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, γίνεται η πρώτη μάχη της Γάζας. Η πορεία των βρετανικών στρατευμάτων ανακόπτεται από 17.000 Τούρκους στρατιώτες
1920 πεθαίνει ο Γουίλιαμ Τσέστερ Μάινορ, ένας από τους συγγραφείς του Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης
1923 πεθαίνει η Γαλλίδα ηθοποιός Σάρα Μπερνάρν.
1925 γεννιέται ο Πιερ Μπουλές, Γάλλος συνθέτης
1931 γεννιέται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Λέοναρντ Νιμόι, γνωστός από το ρόλο του ως "Σποκ", στο "Σταρ Τρεκ".
1933 πεθαίνει ο μουσικός της τζαζ Έντι Λανγκ
1934 πεθαίνει ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος.
1937 στο Τέξας, οι καλλιεργητές σπανακιού ανεγείρουν το άγαλμα ενός μεγάλου ευεργέτη του κλάδου: του Ποπάι.
1939 γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέιμς Κάαν
1942 οι Ναζί αρχίζουν να στέλνουν Εβραίους στο Άουσβιτς, στην Πολωνία.
1943 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, διεξάγεται η μάχη των νήσων Κομαντόρσκι.
1944 γεννιέται η τραγουδίστρια Νταϊάνα Ρος.
1945 πεθαίνει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ.
1948 γεννιέται ο μουσικός των Aerosmith, Στίβεν Τάιλερ.
1950 γεννιέται ο Αμερικανός κωμικός ηθοποιός Μάρτιν Σμιθ.
1953 ο Γκάλο Πλάζα, διπλωμάτης από τον Ισημερινό, που διαδέχθηκε τον πρώτο επί του Κυπριακού μεσολαβητή Σάκαρι Τουομιόγια, υποβάλλει την έκθεσή του, βάσει της οποίας προτείνεται προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η δημιουργία ενιαίου και ανεξάρτητου κράτους, με ορισμένες ουσιαστικές εγγυήσεις προς την τουρκική μειονότητα.
1959 πεθαίνει ο μυθιστοριογράφος Ρέιμοντ Τσάντλερ
1960 γεννιέται ο αστέρας του American football, Μάρκους Άλεν.
1962 γεννιέται ο αστέρας του μπάσκετ και παίκτης του ΝΒΑ, Τζον Στόκτον.
1971 το ανατολικό Πακιστάν κηρύσσει την ανεξαρτησία του από το Πακιστάν και το καθεστώς του Μπανγκλαντές.
1973 πεθαίνει ο θεατρικός συγγραφέας Νόελ Κόουαρντ.
1975 τίθεται σε ισχύ η σύμβαση για τα βιολογικά όπλα.
1979 υπογράφεται μία συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.
1981 πεθαίνει ο ποιητής Τάκης Σινόπουλος.
1982 πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον τελετή μνήμης για τους βετεράνους του Βιετνάμ.
1989 στον αγώνα ΠΑΟ - Απόλλων Θεσσαλονίκης (3-0) στη Λεωφόρο εφαρμόζεται για πρώτη φορά το μέτρο της τιμωρίας διεξαγωγής αγώνα σε άδειες εξέδρες.
1990 πεθαίνει ο Χάλστον, σχεδιαστής μόδας.
1991 ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο μπάσκετ νικώντας τη Σαραγόσα με 76-72.
1992 ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών Μάικ Τάισον κρίνεται ένοχος για τον βιασμό της Miss Black America Ντεζιρέ Ουάσινγκτον στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ και καταδικάζεται σε 6 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 30.000 δολαρίων.
1993 ο Πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα εγκαινιάζει μια τηλεφωνική γραμμή μέσω της οποίας ο λαός θα μπορεί να επικοινωνεί απευθείας μαζί του.
1994 τα μέλη του ΟΠΕΚ κατέληξαν σε συμφωνία για τη διατήρηση, μέχρι το τέλος του έτους, του πλαφόν που ίσχυε στην παραγωγή πετρελαίου.
1995 συνεχίζεται η κινητοποίηση των αγροτών, οι οποίοι απέκλεισαν την εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι κυρίως για τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησής τους.
1996 πεθαίνει ο συνιδρυτής της Hewlett - Packard Ντέιβιντ Πάκαρντ
1997 εντοπίζονται στις ΗΠΑ, τα πτώματα τριάντα εννέα ανθρώπων. Όλοι τους ήταν μέλη της παραθρησκευτικής οργάνωσης η Πύλη του Παραδείσου και αυτοκτόνησαν ομαδικά.
1999 δικαστής στο Μίτσιγκαν, κρίνει ένοχο για δολοφονία β βαθμού, τον δρ Τζακ Κεβορκιάν επειδή προχώρησε σε ευθανασία με θανατηφόρο ένεση ενός ασθενή του. Το περιστατικό είχε μαγνητοσκοπηθεί και είχε προβληθεί στην αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή "60 λεπτά".
2000 εκλέγεται Πρόεδρος της Ρωσίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Γεννησεις
1849: Αρμάν Πεζό, ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας. [θαν. 2/1/1915]
1881: Γκούτσιο Γκούτσι, ιταλός σχεδιαστής μόδας, ιδρυτής του ομώνυμου οίκου αξεσουάρ πολυτελείας. [θαν. 2/1/1953]
1904: Ξενοφών Ζολώτας, οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε πρωθυπουργός επί οικουμενικής κυβέρνησης την περίοδο 1989 - 1990 και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επί 19 χρόνια. [θαν. 11/6/2004]
Θανατοι
1814: Ζοζεφ Ινιάς Γκιγιοτέν, γάλλος γιατρός. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης εισηγήθηκε την εισαγωγή της λαιμητόμου ως πιο «ανώδυνου» μέσου εκτέλεσης της θανατικής ποινής και αυτή πήρε το όνομά του (γκιλοτίνα). [γεν. 28/5/1738]
1827: Λούντβιχ φον Μπετόβεν, γερμανός συνθέτης. [γεν. 16/12/1770]
1940: Σπύρος Λούης, oλυμπιονίκης του μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. [γεν. 12/1/1873]
Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896
Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ, σε ανάμνηση της διαδρομής του Φειδιππίδη μετά τη Μάχη του Μαραθώνα. Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 1896 (10 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο), 17 αθλητές από πέντε χώρες παρατάχθηκαν στην αφετηρία στηνγέφυρα του Μαραθώνα, για να διανύσουν τα 40 χιλιόμετρα της διαδρομής μέχρι τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου 100.000 κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να αποθεώσει τους νικητές, πιστεύοντας ακράδαντα ότι κάποιος Έλληνας θα κόψει πρώτος το νήμα.
Άλλωστε, μόνο οι έλληνες αθλητές είχαν τρέξει μαραθώνιο και ο ούγγρος Κέλνερ μια φορά στη Βουδαπέστη. Οι υπόλοιποι τρεις ξένοι είχαν έλθει στην Αθήνα για την περιπέτεια και τη χαρά της συμμετοχής. Ο ιταλός Κάρλο Αϊρόλντι αποκλείστηκε από τον αγώνα, επειδή θεωρήθηκε επαγγελματίας. Όλοι στο Παναθηναϊκό Στάδιο στοιχημάτιζαν ότι νικητής θα ήταν ο έμπειρος Χαρίλαος Βασιλάκος ή ο Ιωάννης Λαυρέντης που είχε το ρεκόρ διαδρομής με 3 ώρες 11 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα. H απόσταση του Μαραθωνίου εκείνη την εποχή ήταν 40 χιλιόμετρα και όχι 42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα, όπως είναι σήμερα και καθορίσθηκε από τη ΔΟΕ το 1908.
Την εκκίνηση έδωσε ακριβώς στις 2 το μεσημέρι με πιστολιά αφέτης, o ταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος. Τους αθλητές ακολουθούσαν γιατροί, νοσοκόμες και κριτές πάνω σε ποδήλατα και ιππήλατες άμαξες. Ο γάλλος Αλμπέν Λερμιζιό ανέλαβε να οδηγήσει. Έχοντας άγνοια της χωμάτινης διαδρομής, έδωσε γρήγορο τέμπο στην κούρσα και μέχρι το Πικέρμι είχε ξεφύγει από τους υπόλοιπους κατά 2 χιλιόμετρα. Τον ακολουθούσαν ο αυστραλός Φλακ, ο αμερικανός Μπλέικ και ο ούγγρος Κέλνερ. Οι έλληνες αθλητές, γνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες της διαδρομής, έτρεχαν έξυπνα και υπολογισμένα, μένοντας πίσω. Στο Πικέρμι, πρώτος από τον όμιλο των ελλήνων αθλητών έφθασε ο Λούης. Σταμάτησε για λίγο, ήπιε ένα ποτήρι κρασί και δήλωσε στους χωρικούς που τον επευφημούσαν ότι ένοιωθε σίγουρος για τη νίκη του.
Μετά το Πικέρμι αρχίζουν οι μεγάλες ανηφόρες, που δυσκολεύουν ακόμη και σήμερα τους μαραθωνοδρόμους. Ο προπορευόμενος Λερμιζιό επιβράδυνε το βήμα του από την κούραση, το ίδιο και ο Κέλνερ, ενώ ο Μπλέiκ εγκατέλειψε. Πάντως, ο γάλλος εξακολουθούσε να προηγείται και πέρασε πρώτος από το Χαρβάτι (σημερινή Παλλήνη), όπου οι χωρικοί του πρόσφεραν λουλούδια. Όμως, στο 32ο χιλιόμετρο οι δυνάμεις του τον πρόδωσαν και αναγκάσθηκε και αυτός να εγκαταλείψει. Επικεφαλής τέθηκε τότε ο αυστραλός Φλακ, ένας αθλητής ημιαντοχής. Ο Βασιλάκος, που ήταν το μεγάλο φαβορί, ο Σπύρος Λούης και ο Σπύρος Μπελόκας ακολουθούσαν με άνεση τον αυστραλό.
Στο 34ο χιλιόμετρο ο Φλακ είπε σ' έναν ποδηλάτη να τρέξει γρήγορα στο Στάδιο και να αναγγείλει τη νίκη του. Οι 100.000 με το άκουσμα της είδησης πάγωσαν. Νωρίτερα, είχαν δει τον Αμερικανό Γκάρετ να κερδίζει στη δισκοβολία, ένα αγώνισμα καθαρά ελληνικό. Στο 37ο χιλιόμετρο ο Λούης, με αλλαγή ρυθμού, προσπέρασε τον Φλακ, ο οποίος κατέβαλε την ύστατη προσπάθεια να παραμείνει στην πρωτοπορία, αλλά κατέρρευσε και εγκατέλειψε.
Ο 23χρονος Σπύρος Λούης, νερουλάς στο επάγγελμα, είχε μπει την τελευταία στιγμή στον Ολυμπιακό Μαραθώνιο, ως πέμπτος στον δεύτερο αγώνα πρόκρισης για τη συγκρότηση της ελληνικής ομάδας με την προτροπή του Παπαδιαμαντόπουλου, ο οποίος ήταν διοικητής του Λούη, όταν υπηρετούσε τη θητεία του στο στρατό και γνώριζε καλά ότι διέθετε μεγάλη αντοχή στο τρέξιμο. Ο νεαρός Μαρουσιώτης δεν εφάρμοσε κάποια συγκεκριμένη τακτική στον αγώνα. Απλώς έτρεχε. Όμως, φρόντιζε να τρέχει με σταθερό ρυθμό κι αυτό ήταν τελικά που μέτρησε στην κούρσα.
Με το που είδε τον Λούη στην κεφαλή της κούρσας τρία χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό, ο Παπαδιαμαντόπουλος μετέβη έφιππος στο στάδιο κι ενημέρωσε αμέσως τον Γεώργιο Α' και τη βασιλική οικογένεια ότι ένας Έλληνας προηγείται. Η είδηση μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα και μια κραυγή συγκλόνισε το Στάδιο, «Έλλην, Έλλην».
Ο Σπύρος Λούης μπήκε, πράγματι, πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο, μέσα σε γενικό παραλήρημα των φιλάθλων. Ο χρόνος του, 2 ώρες 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, ήταν ο καλύτερος που είχε σημειωθεί στην απόσταση. Δεύτερος τερμάτισε ο Χαρίλαος Βασιλάκος σε 3 ώρες 6 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα, καθώς έχασε πολύτιμο χρόνο συνδιαλεγόμενος με τους χιλιάδες θεατές που τον αποθέωναν κατά μήκος της διαδρομής. Τρίτος κατετάγη ο Σπυρίδων Μπελόκας, ο οποίος όμως ακυρώθηκε, ύστερα από καταγγελία ότι είχε διανύσει μέρος του Μαραθωνίου πάνω σε κάρο! Έτσι, την τρίτη θέση πήρε ο ούγγρος Γκιούλα Κέλνερ σε 3 ώρες 9 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα, που πάντως δεν βραβεύτηκε, καθώς μετάλλια έπαιρναν μόνον οι δύο πρώτοι.
Στον αγώνα ζήτησε να πάρει μέρος και μια γυναίκα, η Σταμάτα Ρεβύθη. Οι κριτές δεν την άφησαν, καθώς δεν προβλεπόταν συμμετοχή γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η τριαντάχρονη γυναίκα έτρεξε μόνη της την επομένη μέρα (30 Μαρτίου) και διάνυσε τη διαδρομή σε 5ώρες και 30 λεπτά.
Την Τετάρτη 3 Απριλίου 1896, ημέρα λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, έγινε η τελετή απονομής των μεταλλίων στους νικητές όλων των αγωνισμάτων. Ο Σπύρος Λούης, εν μέσω γενικής αποθέωσης στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο, έλαβε κλάδο ελαίας και το ασημένιο μετάλλιο (χρυσό δεν προβλεπόταν τότε) και ο δεύτερος Χαρίλαος Βασιλάκος, ένα δάφνινο στεφάνι και το ασημένιο μετάλλιο.
Ο Σπυρίδων Λούης ήταν πλέον λαϊκός ήρωας. Όλοι ήθελαν να του προσφέρουν ένα δώρο και να κλέψουν λίγη από τη δόξα του. Από τις εφημερίδες εποχής διαβάζουμε: «Ο κύριος Κυπαρίσσης πρόεδρος της συντεχνίας αργυροχρυσοχόων, του πρόσφερε μία χρυσή αλυσίδα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κύριος Τζιβανόπουλος ένα δαχτυλίδι, ο καφεπώλης Δημήτριος Μπαβέας δωρεάν καφέδες για ένα χρόνο, ο Παύλος Αθανασίου 100 οκάδες κρασί, η ξενοδόχος Δήμητρα Βιβή δωρεάν φαγητό εφόρου ζωής, οι Σιδηρόδρομοι Αττικής δωρεάν εισιτήριο εφόρου ζωής, ο Μιχαήλ Βόδας μια κυνηγετική καραμπίνα και η εταιρεία Σίνγκερ μία ραπτομηχανή».
Αποτελέσματα:
α/α ΑΘΛΗΤΗΣ ΧΩΡΑ ΧΡΟΝΟΣ
1 Σπυρίδων Λούης Ελλάδα 2:58:50
2 Χαρίλαος Βασιλάκος Ελλάδα 3:06:03
3 Γκιούλα Κέλνερ Ουγγαρία 3:06:35
4 Ιωάννης Βρεττός Ελλάδα Άγνωστος
5 Ελευθέριος Παπασυμεών Ελλάδα Άγνωστος
6 Δημήτριος Δεληγιάννης Ελλάδα Άγνωστος
7 Ευάγγελος Γερακέρης Ελλάδα Άγνωστος
8 Σταμάτιος Μασούρης Ελλάδα Άγνωστος
9 Σωκράτης Λαγουδάκης Γαλλία Άγνωστος
- Έντουιν Φλακ Αυστραλία Εγκατέλειψε στο 37ο χλμ
- Αλμπέν Λερμιζιό Γαλλία Εγκατέλειψε στο 32ο χλμ
- Ιωάννης Λαυρέντης Ελλάδα Εγκατέλειψε στο 24ο χλμ
- Γεώργιος Γρηγορίου Ελλάδα Εγκατέλειψε στο 24ο χλμ
- Ηλίας Καφετζής Ελλάδα Εγκατέλειψε στο 9ο χλμ
- Δημήτριος Χριστόπουλος Ελλάδα Εγκατέλειψε
- Άρθουρ Μπλέικ ΗΠΑ Εγκατέλειψε
- Σπυρίδων Μπελόκας Ελλάδα Ακυρώθηκε