Η ΒΟΙΘΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΑΣ. GREEK BLOGGERS

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21/08/2009

το 1157... πεθαίνει ο βασιλιάς της Καστίλης, Αλφόνσος Ζ'.
το 1165... γεννιέται ο βασιλιάς της Γαλλίας, Φίλιππος Β'.
το 1614... πεθαίνει η Ουγγαρέζα κοντέσα, Ελίζαμπεθ Μπάθορι, που έχει μείνει στην ιστορία ως η πιο γνωστή κατά συρροή δολοφόνος στην ιστορία της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.
το 1680... οι Ινδιάνοι Πουέμπλο παίρνουν τη Σάντα Φε από τους Ισπανούς κατά τη διάρκεια της επανάστασης.
το 1765... γεννιέται ο βασιλιάς της Βρετανίας, Γουλιέλμος Δ'.
το 1772... στη Σουηδία, το πραξικόπημα του βασιλιά Γουστάβου Γ' ολοκληρώνεται με την υιοθέτηση νέου Συντάγματος θέτοντας τέλος σε μισό αιώνα κοινοβουλευτικής κυριαρχίας.
το 1903... γεννιέται ο συνθέτης λόγιας μουσικής Γιάννης Κωνσταντινίδης. Έγινε γνωστός ως Κώστας Γιαννίδης, γράφοντας τραγούδια ελαφράς μουσικής.
το 1906... γεννιέται ο παραγωγός των κινουμένων σχεδίων Looney Tunes, Φριτζ Φρέλενγκ.
το 1915... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας.
το 1920... στην Ελλάδα, με υπουργική απόφαση, απολύονται οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι δημοσιογράφοι επειδή δεν βρέθηκαν στοιχεία για την κράτησή τους.
το 1923... γεννιέται ο Σιμόν Πέρες που διετέλεσε πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 1984 έως το 1986 και κατά σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών ενώ έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Γιτζάκ Ράμπιν, που δολοφονήθηκε και τον Γιάσερ Αραφάτ για τη Συμφωνία του Όσλο.
το 1926... εκδηλώνεται το κίνημα Κονδύλη και ανατρέπεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.
το 1929... καθώς η κρίση της Μαντζουρίας εξελίσσεται σε πόλεμο, μάχες ξεσπούν μεταξύ ρωσικών και κινεζικών στρατευμάτων ως επακόλουθο της εισβολής ρωσικού αγήματος στη Μαντζουρία.
το 1930... η "Παναμέρικαν", που προέκυψε από τη συγχώνευση δύο εταιριών, γίνεται η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο.
το 1932... λήγει στη Βενετία το Α' Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ, το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα και ως έκθεση τέχνης.
το 1936... γεννιέται ο θρυλικός μπασκετμπολίστας Γουίλτ Τσάμπερλεϊν.
το 1936... πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, που είχε διατελέσει υπουργός, αντιβασιλέας και Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
το 1938... γεννιέται ο τραγουδιστής της κάντρι Κένι Ρότζερς.
το 1941... οι Σοβιετικοί ανατινάζουν τον υδατοφράκτη στο Δνείπερο, για να σταματήσουν τη γερμανική προέλαση.
το 1947... πεθαίνει ο κατασκευαστής και σχεδιαστής αυτοκινήτων, Ετόρε Μπουγκάτι.
το 1950... σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο.
το 1952... γεννιέται ο Τζο Στράμερ, κατά κόσμον Τζον Μέλον, ηγετική μορφή του αγγλικού πανκ και αρχηγός των "The Clash".
το 1953... στη Βενεζουέλα, τα στρατεύματα συντρίβουν την εξέγερση των οπαδών του Κάστρο.
το 1954... ξεκινά το 5ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στη Βέρνη. Οι Σοβιετικοί επικρατούν ολοκληρωτικά στους άνδρες και στις γυναίκες.
το 1956... γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Κιμ Κατράλ, που υποδύεται τη Σαμάνθα στη σειρά "Sex and the City".
το 1959... η Χαβάι γίνεται η 50η πολιτεία των ΗΠΑ.
το 1960... ιδρύεται στην Ελλάδα βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα, παραγωγής 250.000 τόνων.
το 1963... γεννιέται ο βασιλιάς του Μαρόκο, Μοχάμεντ ΣΤ'.
το 1963... στρατιωτικός νόμος κηρύσσεται στο Νότιο Βιετνάμ, μετά τις διαδηλώσεις και τις συλλήψεις εκατοντάδες βουδιστών μοναχών, που αντιδρούν στις προσπάθειες της κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχό της τα θρησκεύματα.
το 1967... γεννιέται η ηθοποιός Κάρι-Αν Μος, που υποδύθηκε την Τρίνιτι στην τριλογία "Matrix".
το 1969... στην Πράγα, τα τανκς εισβάλλουν κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για την πρώτη επέτειο της σοβιετικής εισβολής και τον τερματισμό της "Άνοιξης της Πράγας".
το 1971... η 16χρονη Laura Baugh γίνεται η νεότερη αθλήτρια που κερδίζει το Αμερικάνικο Πρωτάθλημα Ερασιτεχνικού Γκολφ.
το 1971... ο Τζορτζ Τζάκσον, μέλος των Μαύρων Πανθήρων, δολοφονείται στην αυλή της φυλακής του Σαν Κουεντίν στην Καλιφόρνια.
το 1971... στις Φιλιππίνες, τρομοκράτες σκοτώνουν 10 άτομα σε συγκέντρωση αντιπολιτευομένων του Εργατικού Κόμματος.
το 1975... οι ΗΠΑ αίρουν τη 12ετή απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων στην Κούβα.
το 1976... η δισκογραφική εταιρίας "RCA Victor" ανακοινώνει ότι οι πωλήσεις δίσκων του Έλβις Πρίσλεϊ ξεπέρασαν τα 400 εκατομμύρια.
το 1979... στη Νικαράγουα, η κυβέρνηση των Σαντινίστας καταργεί την ποινή του θανάτου και επαναφέρει σε ισχύ τους νόμους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
το 1982... στο Λίβανο, αρχίζει η αποχώρηση των μαχητών της ΟΑΠ (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), που παρέμειναν αποκλεισμένοι στη Δυτική Βηρυτό από τον ισραηλινό στρατό εδώ και δύο μήνες. Μεταφέρονται σε διάφορες αραβικές χώρες, υπό την επιτήρηση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.
το 1983... στις Φιλιππίνες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπενίνιο Ακίνο δολοφονείται λίγα λεπτά μετά την έξοδό του από το αεροπλάνο, που τον μετέφερε στην πατρίδα του μετά από τρία χρόνια εξορίας.
το 1984... η Άννα Βερούλη βρίσκεται ντοπαρισμένη μετά τα προκριματικά του ακοντισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.
το 1986... τοξικά αέρια που εκλύονται από την ηφαιστειακή λίμνη Νίος, στο Καμερούν, σκοτώνουν πάνω από 1700 άτομα.
το 1990... η Kelly Craig γίνεται η πρώτη γυναίκα που ξεκινάει σε αγώνα μπέιζμπολ στο Little League World Series στη νίκη της ομάδας της British Columbia επί της Matamoros από το Μεξικό με 8-3.
το 1991... η Λετονία ανεξαρτητοποιείται από τη Σοβιετική Ένωση.
το 1991... ο σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δηλώνει ότι επανέκτησε τον πλήρη έλεγχο μετά από πραξικόπημα 60 ωρών, που εκδηλώθηκε από κομμουνιστές σκληροπυρηνικούς και το οποίο κατέρρευσε μετά την έντονη λαϊκή αντίδραση.
το 1992... επέκταση του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου στο Κοσσυφοπέδιο, φοβούνται ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
το 1992... στην Ουκρανία, 17 είναι οι νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο.
το 1993... στην Κίνα, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, τουλάχιστον 1.000 είναι οι νεκροί και 120 εκατομμύρια οι πλημμυροπαθείς τους τρεις τελευταίους μήνες.
το 1994... στο Μπανγκλαντές, 50 είναι οι διασωθέντες από ναυάγιο πλοίου, ενώ αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 250 ατόμων.
το 1995... η Νέα Ζηλανδία καταφεύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για να εμποδίσει τη Γαλλία να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές.
το 1995... η Χριστίνα Θαλασσινίδου κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στο σόλο συγχρονισμένης κολύμβησης στους Πανευρωπαϊκούς της Βιέννης.
το 1995... σε συμφωνία καταλήγει η ηγεσία του υπουργείου Βιομηχανίας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς οι τελευταίοι αποδέχονται τη λύση της εκκαθάρισης εν λειτουργία των ναυπηγείων, συγχρόνως με τις διασφαλίσεις για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.
το 1995... στην Ινδία, σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές χάνουν τη ζωή τους τουλάχιστον 335 άτομα, ενώ περίπου 400 είναι οι τραυματίες.
το 1996... νέο κύκλο κινητοποιήσεων ξεκινούν οι πρώην εργαζόμενοι στην Πειραϊκή Πατραϊκή, διεκδικώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου.
το 1997... περίοδο μεγάλης σεισμικότητας διανύει η Ελλάδα μέχρι το 2010, ανακοίνωσαν Έλληνες σεισμολόγοι, σε συνέδριο που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.
το 1997... Τούρκος φίλαθλος σκοτώνει κατά λάθος τον 15χρονο γιο του σε άγριους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν την νίκη της Τουρκίας επί της Ουαλίας 6-4 σε προκριματικό αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
το 2001... ο Ερυθρός Σταυρός ανακοινώνει ότι, ο λαός του Τατζικιστάν αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας και ζητάει διεθνή οικονομική βοήθεια για το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
το 2001... το NATO αποφασίζει να στείλει ειρηνευτική δύναμη στην ΠΓΔΜ.
το 2002... ο πρωθυπουργός του Καναδά, Ζαν Κρετιέν, ανακοινώνει ότι δε θα υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα και θα αποχωρήσει από την πολιτική σε διάστημα οκτώ μηνών.

ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ

Διάφορες Ειδήσεις - Συνεχής Ροή