Η ΒΟΙΘΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΑΣ. GREEK BLOGGERS

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10/03/10

Τετάρτη 10 Μαρτίου
Ανατ.: 06.52
Δύση: 18.26
Σελήνη 25 ημερών
241 τελειώνει με την καταστροφή του στόλου των Καρθαγιανών από τους Ρωμαίους ο επονομαζόμενος και πρώτος πόλεμος του πανικού.
1496 ο Χριστόφορος Κολόμβος, αναχωρεί για την Ισπανία μετά το τέλος και του δεύτερου ταξιδιού του στο δυτικό ημισφαίριο.
1629 ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Α καταργεί το Κοινοβούλιο ξεκινώντας τον εντεκάχρονη τυραννία του.
1776 γεννιέται η βασίλισσα της Πρωσίας Λουίζα
1814 ο Αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων χάνει τη μάχη του Λεόν από τους Πρώσους.
1844 γεννιέται στην Παμπλόνα της Ισπανίας, ο Ισπανός βιολονίστας και συνθέτης Πάμπλο ντε Σαρασάτε.
1848 υπογράφεται η συνθήκη του Γκουανταλούπ Γκιλντάντο με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού.
1862 οι ΗΠΑ εκδίδουν το πρώτο χαρτονόμισμα της χώρας.
1876 πραγματοποιείται η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μέσω τηλεφώνου, όταν ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, καλεί τον βοηθό του, που βρισκόταν σε παράπλευρο δωμάτιο, μέσω της πρώτης συσκευής μεταφοράς ήχου, που είχε δημιουργήσει τρεις ημέρες πριν.
1880 στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ ιδρύεται το πρώτο γραφείο του Στρατού Σωτηρίας, που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε έδρα μόνο στη Βρετανία.
1893 η Ακτή του Ελεφαντοστού ανακηρύσσεται αποικία της Γαλλίας.
1902 αμερικανικό δικαστήριο αποφασίζει ότι, ο Τόμας Έντισον δεν ανακάλυψε την κινηματογραφική κάμερα.
1903 γεννιέται ο μουσικός της τζαζ Bix Beiderbecke
1904 ιδρύεται ο ΟΦΗ, που δημιουργεί στην πορεία του το άτυπο ρεκόρ της παρουσίας του ίδιου προπονητή, του Ολλανδού, Έλληνα πια, Ευγένιου Γκέραρντ που κάθεται στον πάγκο από το καλοκαίρι του 1985 έως το καλοκαίρι του 2000. το 1905... ο Ελευθέριος Βενιζέλος κηρύττει από τη Θέρισο την Κρητική Επανάσταση.
1907 πεθαίνει σε ηλικία 77 χρονών ο ρεμπέτης Κώστας Μπάτης.
1910 καταργείται η δουλοπαροικία στην Κίνα.
1912 στη Γερμανία, κατεβαίνουν σε απεργία οι μεταλλωρύχοι του Ρουρ.
1913 πεθαίνει η Χάριετ Τούμπμαν, γνωστή και ως "Μαύρος Μωυσής" αγωνίστρια κατά της σκλαβιάς των εγχρώμων και πρωταγωνίστρια των "υπόγειων σιδηροδρόμων", του δικτύου, που βοηθούσε τους σκλάβους να δραπετεύσουν. Πρόκειται για μία από τις πιο ηρωικές αμερικανικές μορφές.
1920 το βρετανικό Κοινοβούλιο ψηφίζει νόμο περί αυτοδιακυβέρνησης, που χωρίζει την Ιρλανδία σε δύο ημιανεξάρτητες περιοχές.
1925 ιδρύεται ο Ολυμπιακός, όταν τα μέλη του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς αποφασίζουν σε μία ιστορική συνέλευση τη διάλυση των σωματείων και την ίδρυση νέου. Ο Νότης Καμπέρος ανακοινώνει το όνομα "Ολυμπιακός" και ο Μιχάλης Μανούσκος, ο πρώτος πρόεδρος, το ολοκληρώνει σε "Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς".
1927 γεννιέται ο μεγάλος Γερμανός προπονητής ποδοσφαίρου Γιαπ Ντέρβαλ
1929 έκτακτα μέτρα λαμβάνονται από το φόβο κομμουνιστικών ταραχών, μετά τις δολοφονίες εργατών σε Ελευσίνα και Λαύριο.
1930 ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος εκφωνεί μνημειώδη λόγο στη Βουλή για να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την πολιτική προσέγγισης προς την Τουρκία, που ακολουθεί.
1931 το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας εκδιώκει τον σερ Όσβαλντ Μόσλεϊ, επειδή το πρόγραμμα, που πρότεινε για το Κόμμα έχει στοιχεία της φασιστικής ιδεολογίας.
1932 σεισμοί πλήττουν την Κεφαλονιά, με πολύ μεγάλες καταστροφές στα χωριά.
1933 από ισχυρό σεισμό στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας πεθαίνουν 120 άτομα.
1939 δραματικές εξελίξεις οδηγούν στην κατάρρευση του τσεχοσλοβακικού κράτους, το οποίο περιέρχεται στην ολοκληρωτική κηδεμονία της Γερμανίας.
1940 γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός ταινιών δράσης Τσακ Νόρις
1941 ο Μουσολίνι φεύγει απογοητευμένος από την Αλβανία, όπου έφτασε για να εμψυχώσει τους Ιταλούς στρατιώτες.
1943 ο βρετανικός στρατός απωθεί τις αντεπιθέσεις των Γερμανών στην Τυνησία, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
1944 μετά την άρνηση της Ιρλανδίας να αποπέμψει τους διπλωμάτες των δυνάμεων του Άξονα στο Δουβλίνο, η Βρετανία αποφασίζει να διακόψει την εναέρια και θαλάσσια επικοινωνία προς τη Νότια Ιρλανδία.
1945 300 αμερικανικά βομβαρδιστικά ισοπεδώνουν το Τόκιο ρίχνοντας 2000 τόνους βομβών και σκοτώνοντας 100.000 πολίτες.
1947 γεννιέται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Καναδά Κιμ Κάμπελ
1948 πεθαίνει η σύζυγος του Αμερικανού συγγραφέα Φράνσις Σκοτ Φιτζέρλαντ, Ζέλντα .
1949 κλείνει επ αόριστον το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διότι καθυστερεί επί εννέα μήνες η έγκριση του προϋπολογισμού του.
1951 στην Πράγα, συλλαμβάνεται ο αρχιεπίσκοπος της Τσεχοσλοβακίας, Γιόζεφ Μπεράν.
1952 ο στρατηγός Μπατίστα ξαναπαίρνει την εξουσία στην Κούβα μετά από πραξικόπημα, που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Προέδρου Κάρλο Πρίο Σοκάρας.
1958 γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Σάρον Στόουν
1959 η Συρία δέχεται εναέρια επίθεση από το Ιράκ.
1964 σοβιετικό καταδιωκτικό καταρρίπτει πάνω από το δάσος της Θουριγγίας, στην Ανατολική Γερμανία, ένα αμερικανικό αεροσκάφος, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
1966 γεννιέται ο τραγουδιστής Έντι Μπρίγκελ
1969 δικαστήριο του Μέμφις στις ΗΠΑ βρίσκει ένοχο για την δολοφονία του μαύρου ακτιβιστή Μάρτιν Λούθερ Κινκ τον Τζέιμς Ερλ Ρέι και τον καταδικάζει σε θάνατο.
1971 η Ιντίρα Γκάντι κερδίζει τις εκλογές στην Ινδία.
1974 επανεκλέγεται η Γκόλντα Μέιρ στην πρωθυπουργία του Ισραήλ.
1975 οι κυνοδρομίες πατεντάρονται στην Αγγλία
1978 απαγορεύονται στην Ελλάδα οι διαφημίσεις τσιγάρων από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο
1979 σε φυλάκιση 15 μηνών καταδικάζεται ο μουσουλμάνος εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας "Ιλερί" της Κομοτηνής, Χαλίλ Σαλί, για εμπρηστικό του άρθρο.
1980 στο Ιράν, ο Χομεϊνί υποστηρίζει τους μαχητές, που κρατούν τους Αμερικανούς ομήρους.
1982 πραγματοποιείται σύγκλιση και ευθυγράμμιση των εννέα πλανητών του ηλιακού συστήματος μας
1983 με διάταξη νόμου, ενοποιούνται σε μια υπηρεσία οι εφορίες και τα δημόσια ταμεία στην Ελλάδα.
1985 στην Ουρουγουάη, πέφτει μετά από δώδεκα χρόνια η στρατιωτική δικτατορία.
1987 το Βατικανό καταδικάζει την απόκτηση παιδιού μέσω δανεικής μητέρας όπως είχε κάνει το ίδιο με τα παιδιά του σωλήνα και την τεχνητή γονιμοποίηση
1988 50 νεκροί και πολλοί τραυματίες στην Τρίπολη της Λιβύης κατά τη διάρκεια σύρραξης μεταξύ των φιλάθλων στον φιλικό αγώνα Λιβύη- Μάλτα
1990 δεκαοχτώ μήνες μετά την κατάληψη της εξουσίας με πραξικόπημα, εκδιώκεται από την Αϊτή ο δικτάτορας Πρόσπερ Αβρίλ
1991 περισσότεροι από 300.000 οπαδοί του Ρώσου Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν διαδηλώνουν κατά του Γκορμπατσόφ, καλώντας το λαό να ψηφίσει "όχι" στην ένωση με την ΕΣΣΔ.
1992 πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 67 ετών, ο λαϊκός μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας.
1993 ΗΠΑ και Γαλλία επιβεβαιώνουν μετά τη συνάντηση των Προέδρων τους στην Ουάσινγκτον, την πρόθεσή τους να μην αποστείλουν στρατεύματα στη Βοσνία.
1994 με τιμές Πρωθυπουργού κηδεύεται η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη.
1995 στο Πακιστάν, 10 άνθρωποι σκοτώνονται από έκρηξη βόμβας που σημειώνεται κοντά σε τέμενος σε ανατολικό προάστιο του Καράτσι.
1996 πεθαίνει στις ΗΠΑ, στα 100 του χρόνια, ο δημοφιλής κωμικός ηθοποιός Τζορτζ Μπερνς.
1997 το Βατικανό συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη.
1998 Αμερικανοί στρατιώτες που εδρεύουν στο Περσικό Κόλπο εμβολιάζονται κατά του άνθρακα
2002 ο Άκης Τσαταλιός, 33χρονος προπονητής της ομάδας πόλο γυναικών της Βουλιαγμένης, πεθαίνει από ανακοπή κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας του με τον Εθνικό στο κολυμβητήριο του Πειραιά
2003 σε αδιέξοδο καταλήγουν οι διαβουλεύσεις στη Χάγη για την επίλυση του Κυπριακού, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, υπό την αιγίδα του Κόφι Ανάν. Ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο στο Κυπριακό επιρρίπτουν ΟΗΕ, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Φόρεϊν Όφις, ενώ η Ε.Ε. δηλώνει ότι θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, όσον αφορά την ένταξή της στους κόλπους της.

Γεννησεις
1892: Άρθουρ Χόνεγκερ, γαλλοελβετός συνθέτης. Πιο γνωστή σύνθεσή του το «Pacific 231», που μιμείται τον ήχο της ατμομηχανής. [θαν. 27/11/1955]
1900: Παντελής Πουλιόπουλος, γ.γ. του ΚΚΕ (1924-1926) και από τα ιδρυτικά μέλη του τροτσκιστικού κινήματος στην Ελλάδα. [θαν. 6/6/1943]
1958: Σάρον Στόουν, αμερικανίδα ηθοποιός.

Θανατοι
1942: Ιωάννης Γρυπάρης, ποιητής. («Σκαραβαίοι και Τερρακότες») [γεν. 1870]
1970: Βασίλης Αυλωνίτης, ηθοποιός. [γεν. 1904]
1992: Γιώργος Ζαμπέτας, λαϊκός συνθέτης και βιρτουόζος του μπουζουκιού. [γεν. 25/1/1925]

ιστορία του Ολυμπιακού
Αθλητικός σύλλογος του Πειραιά, από τους δημοφιλέστερους της χώρας. Καλλιεργεί 16 αθλήματα, στα περισσότερα από τα οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου 1925 και προέρχεται από τη συγχώνευση του «Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου» και του «Ομίλου Φιλάθλων Πειραιά». Η απόφαση ελήφθη από επιφανείς Πειραιώτες στην ταβέρνα τού Μοίρα στην καρδιά του Πειραιά. Ανάδοχος ήταν ο αξιωματικός του Ναυτικού και αεροπόρος Νότης Καμπέρος, που θέλησε ο τίτλος του νέου συλλόγου να υποδηλώνει τη δύναμη, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, την επικράτηση και εν τέλει το ολυμπιακό ιδεώδες. Ο βιομήχανος και μετέπειτα Δήμαρχος Πειραιά Μιχάλης Μανούσκος πρόσθεσε στο επίθετο «Ολυμπιακός» τις λέξεις Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς κι έτσι ο πλήρης τίτλος του Πειραϊκού συλλόγου ήταν και παραμένει Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς (ΟΣΦΠ).
Ως έμβλημα του νέου συλλόγου επελέγη η κεφαλή ενός δαφνοστεφανωμένου εφήβου και χρώματα το κόκκινο και το άσπρο, κατόπιν προτάσεως του Γιάννη Ανδριανόπουλου, θαυμαστή της ερυθρόλευκης Άρσεναλ, από την εποχή που σπούδαζε νομικά στο Λονδίνο. Το πρώτο Δ.Σ. του Ολυμπιακού αποτέλεσαν οι: Μιχάλης Μανούσκος (πρόεδρος), Νότης Καμπέρος (αντιπρόεδρος), Τριαντάφυλλος Κρέμος (αντιπρόεδρος), Σταύρος Μαραγκουδάκης (γεν. γραμματέας), Θανάσης Κόκκινος (ταμίας), Παναγιώτης Λαγουρατζής (έφορος), Κώστας Κυρίμης, Νίκος Ζαχαρίας, Γιάννης Λουλουδάκης και Ε. Κασιμάτης.
Ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε ως ποδοσφαιρικό σωμα- τείο και γρήγορα επισκίασε τους ανταγωνιστές του στο λιμάνι, για να γίνει ο κυρίαρχος του Πειραιά, με επικεφαλής τη θρυλική πεντάδα των Ανδριανοπουλαίων, που αποτέλεσαν την ψυχή της ομάδας στα πρώτα της βήματα. Παιδιά γνωστής οικογένειας στον Πειραιά, με αθλητική παράδοση, έκαναν γνωστό το όνομα του Ολυμπιακού σ' όλη την Ελλάδα. Στην αρχή έπαιξαν οι τέσσερις Ανδριανόπουλοι, ο Γιάννης, ο Ντίνος, ο Γιώργος και ο Βασίλης. Αργότερα, εμφανίστηκε και ο Λεωνίδας και για ένα μικρό χρονικό διάστημα αγωνίστηκε και ο Στέλιος. Η πεντάδα της επίθεσης με τους πέντε αδελφούς έγινε θρύλος.
Οι χρυσές περίοδοι της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού είναι η δεκαετία του '30, κατά την οποία ξεκίνησε η αντιπαράθεση με τον «αιώνιο αντίπαλο» Παναθηναϊκό, η δεκαετία του '50 με τα συνεχόμενα πρωταθλήματα, εποχή που η ομάδα απέκτησε το προσωνύμιό της «Θρύλος» και τη μεγάλη μάζα των οπαδών της, η περίοδος της προεδρίας Γουλανδρή στις αρχές της δεκαετίας του '70 και η τρέχουσα, που ξεκίνησε το 1993 με την ανάληψη της προεδρίας από τον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος παρέλαβε έναν διαλυμένο Ολυμπιακό και τον έκανε απόλυτο κυρίαρχο εντός των συνόρων.Το μεγάλο πρόβλημα του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού είναι η διεθνής του παρουσία, που είναι πληθωρική αλλά ισχνή σε διακρίσεις και συχνά αντιμετωπίζεται με σκωπτική διάθεση από τους αντίπαλους οπαδούς. Δεν είναι τυχαίο που οι οπαδοί του θυμούνται ακόμα τη φιλική νίκη με 2-1 επί της μεγάλης Σάντος του Πελέ, που όμως σημειώθηκε το μακρινό 1961. Το 1999 ήταν μια χρονιά ορόσημο, καθώς η ομάδα έφθασε στους οκτώ του Τσάμπιονς Λιγκ και από καθαρή ατυχία δεν πέρασε στη φάση των ημιτελικών. Πιο εξωστρεφείς είναι οι ομάδες του μπάσκετ, του βόλεϋ και του πόλο, που έχουν στη συλλογή τους ευρωπαϊκούς τίτλους.


ΤΙΤΛΟΙ


Ποδόσφαιρο


Πρωταθλήματα Ελλάδος (36): 1931, 1933, 1934, 1936, 1937, 1938, 1947, 1948, 1951, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1966, 1967, 1973, 1974, 1975, 1980, 1981, 1982, 1983, 1987, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008.
Κύπελλα Ελλάδος (23): 1947, 1951, 1952, 1953, 1954, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1963, 1965, 1968, 1971, 1973, 1975, 1981, 1990, 1992, 1999, 2005, 2006, 2008.
Σούπερ Καπ (4): 1980, 1987, 1992, 2007.
Βαλκανικό Κύπελλο (1): 1963.


Καλαθοσφαίριση


Πρωταθλήματα Ελλάδος (9): 1949, 1960, 1976, 1978, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997.
Κύπελλα Ελλάδας (7): 1976, 1977, 1978, 1980, 1994, 1997, 2002.
Ευρωλίγκα (1): 1997.
Πετοσφαίριση


Πρωταθλήματα Ελλάδας (22): 1968, 1969, 1974, 1976, 1978, 1979, 1980, 1981, 1983, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1998, 1999, 2000, 2001, 2003.
Κύπελλα Ελλάδας (11): 1981, 1983, 1989, 1990, 1992, 1993, 1994, 1997, 1998, 1999, 2001.
Σούπερ Καπ Ελλάδας (1): 2000.
Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1): 1996.
Top Teams Cup (1): 2005.
Υδατοσφαίριση


Πρωταθλήματα Ελλάδας (21): 1933, 1934, 1947, 1949, 1951, 1952, 1969, 1971, 1992, 1993, 1995, 1996, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2007, 2008.
Κύπελλα Ελλάδας (11): 1992, 1993, 1997, 1998, 2001, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008.
Σούπερ Καπ Ελλάδας (2): 1997, 1998.
Πρωτάθλημα Ευρώπης (1): 2002.
Σούπερ Καπ Ευρώπης (1): 2002.

ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ

Διάφορες Ειδήσεις - Συνεχής Ροή