Η ΒΟΙΘΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΑΣ. GREEK BLOGGERS

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Σαν Σήμερα: 09/07/2009

το 1357... ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Κάρολος Δ', βοηθάει στην τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στη Γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα.


το 1540... ο βασιλιάς Ερρίκος Η' της Αγγλίας ακυρώνει το γάμο του με την πέμπτη γυναίκα του, Άννα.


το 1595... ο Γιοχάνες Κέπλερ περιγράφει τη γεωμετρική σταθερά κατασκευή του σύμπαντος.


το 1762... η Σοφία Αυγούστα Φρειδερίκη ανακηρύσσεται τσαρίνα Αικατερίνη Β', αφού έχει ήδη απαλλαγεί από τον άνδρα της τσάρο Πέτρο Γ΄, χάρη στη βοήθεια των αδελφών Ορλόφ. Έμεινε στην ιστορία ως Μεγάλη Αικατερίνη.


το 1789... στις Βερσαλλίες, σχηματίζεται το Εθνικό Συμβούλιο Συντάγματος και ξεκινάει εργασίες για τη δημιουργία του γαλλικού Συντάγματος.


το 1790... κατά τη διάρκεια του Ρωσοσουηδικού πολέμου γίνεται η δεύτερη μάχη του Σβένσκσουντ στη Βαλτική Θάλασσα κατά την οποία το σουηδικό ναυτικό συλλαμβάνει το ένα τρίτο του ρώσικου στρατού.


το 1793... στο βόρειο Καναδά ψηφίζεται ο νόμος για το δουλεμπόριο και στο νότιο Καναδά απαγορεύεται η εισαγωγή σκλάβων.


το 1815... ο Ταλεϊράνδος γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.


το 1816... η Αργεντινή κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.


το 1819... γεννιέται ο Ελίας Χόου, εφευρέτης της κοπτοραπτικής μηχανής.


το 1856... γεννιέται στην Κροατία ο Νίκολα Τέσλα, ηλεκτρομηχανικός και εφευρέτης, από τους πρωτοπόρους στη χρήση του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.


το 1856... πεθαίνει ο Ιταλός χημικός Αμεντέο Αβογκάντρο, που έδωσε το όνομά του στο νόμο Αβογκάντρο, που χρησιμοποιείται για τα αέρια.


το 1867... ιδρύεται η θρυλική ομάδα της Queen's Park της Γλασκόβης, η οποία θα παραμείνει αήττητη επί 9 χρόνια και θα αποτελέσει τον κορμό της Εθνικής Σκότιας.


το 1877... αρχίζει το πρώτο τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον. Ο μοναδικός αγώνας, που διεξάγεται αναδεικνύει νικητή τον Σπένσερ Γκορ, που αντιμετωπίζει τον Γ. Σ. Μάρσαλ (6-1, 6-2, 6-4). Τα εισιτήρια του πρώτου αυτού αγώνα κοστίζουν ένα σελίνι, δηλαδή πέντε σημερινές πέννες. Οι αγώνες των γυναικών ξεκινούν το 1884 με πρώτη νικήτρια την Μοντ Γουάτσον. Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν μόνο δύο Βρετανοί καταφέρνουν να κερδίσουν το τρόπαιο: ο Άρθουρ Γκορ και ο Φρέντ Πέρι. Ο πρώτος δεν έχει καμία σχέση με τον πρώτο νικητή, ενώ ο Φρεντ Πέρι φέρνει τον τίτλο στην Αγγλία 3 ημέρες μετά από την επέτειο των 57 χρόνων του πρώτου αγώνα.


το 1879... γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Οτορίνο Ρεσπίγκι.


το 1900... η Αυστραλία γίνεται ομόσπονδο κράτος.


το 1901... γεννιέται η συγγραφέας ρομαντικών μυθιστορημάτων Μπάρμπαρα Κάρτλαντ.


το 1901... παραιτείται ο ναύαρχος Σαχτούρης.


το 1910... στην Αίγυπτο, σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη φέρνει στο φως πλάκα με το χρονικό της πτώσης της Ιερουσαλήμ.


το 1912... έκρηξη σε ορυχείο της Βρετανίας έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο 80 ατόμων.


το 1915... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, οι νοτιοαφρικανικές δυνάμεις υπό τον Λούις Μπότα εξαναγκάζουν σε υποχώρηση τις γερμανικές δυνάμεις στη Νοτιοδυτική Αφρική.


το 1918... στο Τενεσσί των ΗΠΑ, 101 άτομα χάνουν τη ζωή τους σε σύγκρουση τρένων.


το 1919... η γερμανική Εθνοσυνέλευση επικυρώνει τη Συνθήκη Ειρήνης, που τερματίζει και επίσημα τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.


το 1922... ο Τζόνι Βαϊσμίλερ, Ολυμπιονίκης κολυμβητής και αργότερα ηθοποιός, που ερμήνευσε τον ''Ταρζάν'', γίνεται ο πρώτος αθλητής, που κολυμπά 100 μέτρα σε λιγότερο από ένα λεπτό, με χρόνο 58,6 δευτερόλεπτα.


το 1929... γεννιέται ο βασιλιάς του Μαρόκου, Χασάν Β'.


το 1929... στην Ελλάδα, αποφασίζεται η παροχή ψήφου στις γυναίκες για τις δημοτικές εκλογές.


το 1931... στη Γερμανία, ο Πρόεδρος Χίντενμπουργκ συναντάται στο Βερολίνο με τον Χίτλερ.


το 1932... ο Αμερικανός Πρόεδρος Χούβερ δηλώνει ότι, δε συμφωνεί με την ακύρωση των πολεμικών χρεών, που όφειλαν τρίτες χώρες στις ΗΠΑ, απόφαση, που ελήφθη στη Διάσκεψη της Λοζάννης.


το 1942... η οικογένεια της Άννας Φρανκ κρύβεται στη σοφίτα του γραφείου του πατέρα της οικογένειας Ότο, που στεγάζεται σε μια αποθήκη στο Άμστερνταμ.


το 1943... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποιούν στη Σικελία την αμφίβια επιχείρηση Χάσκι.


το 1944... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι βρετανοκαναδικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Καέν, στη νοτιοδυτική Γαλλία.


το 1946... γεννιέται ο τραγουδιστής του συγκροτήματος AC/DC, Μπον Σκοτ.


το 1947... γεννιέται ο Αμερικανός ποδοσφαιριστής και ηθοποιός, Ο. Τζ. Σίμπσον, που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του και του συντρόφου της. Και η σύλληψη αλλά και η δίκη που ακολούθησε υπήρξε επεισοδιακή. Πάντως το δικαστήριο των ενόρκων τον αθώωσε.


το 1949... ανακαλύπτονται μέσα σε κρύπτη στην Παλιά Κοκκινιά τα τυπογραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.


το 1954... ο γκόλφερ Πίτερ Τόμσον κερδίζει τον πρώτο από τους πέντε τίτλους του στο βρετανικό Open.


το 1955... εννέα επιστήμονες διεθνούς κύρους ύψωσαν τη φωνή τους κατά των κινδύνων ενός ατομικού πολέμου. Μεταξύ αυτών, που υπέγραψαν την έκκληση περιλαμβάνονταν ο Άγγλος φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, που πέθανε τον περασμένο Απρίλιο. Τρεις ημέρες αργότερα, υπογράφηκε παρόμοια έκκληση από μια σύνοδο προσωπικοτήτων που είχαν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.


το 1956... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός βραβευμένος με δύο Όσκαρ, Τομ Χανκς.


το 1958... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Τζίμι Σμιτς, που ενσάρκωσε τον Μπέιλ Οργκάνα, στον Πόλεμο των Άστρων.


το 1960... ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ προειδοποιεί τις ΗΠΑ σε περίπτωση, που επενέβαιναν στην Κούβα, ότι ο σοβιετικός στρατός θα υποστήριζε τον κουβανικό λαό.


το 1961... μετά από μακρές και σκληρές διαπραγματεύσεις, επιτυγχάνεται η υπογραφή σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ.


το 1965... γεννιέται η τραγουδίστρια και σύζυγος του Κερτ Κομπέιν, τραγουδιστή των Nirvana, Κόρτνεϊ Λαβ.


το 1966... ο Τζακ Νικλάους κερδίζει το πρώτο του βρετανικό Open και γίνεται ο 4ος γκόλφερ στην ιστορία, που κατακτά το Γκραντ Σλαμ.


το 1966... τεχνητός χλοοτάπητας χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στο Χιούστον Άστροντομ αλλάζοντας τα σπορ για πάντα.


το 1968... διεξάγεται ο πρώτος αγώνας μπέιζμπολ σε κλειστό γήπεδο, το All-Star Game μεταξύ National League- American League (1-0) στο Χιούστον Άστροντομ.


το 1977... εγκαινιάζεται το μουσείο του Γουίμπλεντον Λόουν Τένις Κλαμπ με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τον πρώτο αγώνα.


το 1979... μετά τις αυξανόμενες διαμαρτυρίες κατά του ιρανικού καθεστώτος, ο Αγιατολάχ Χομεϊνί αποφασίζει να δώσει γενική αμνηστία προς όλους τους Ιρανούς, που είχαν διαπράξει διάφορα εγκλήματα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Σάχη.


το 1981... σύμφωνα με πληροφορίες, δυνάμεις ασφαλείας του Ελ Σαλβαδόρ δολοφονούν χωρικούς.


το 1982... ένα Μπόινγκ 727 της εταιρείας Pan Am συντρίβεται στη Λουϊζιάνα των ΗΠΑ στοιχίζοντας τη ζωή σε 154 άτομα.


το 1983... ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ιταλικές φυλακές για την απόπειρα δολοφονίας του πάπα Ιωάννη Παύλου Β' το Μάιο του 1981, δηλώνει ότι, στο σχέδιο δολοφονίας του Ποντίφικα έχουν αναμιχθεί σοβιετικές και βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες.


το 1984... ρεκόρ θεατών για αγώνα μπάσκετ στις ΗΠΑ (67.596) σημειώνεται στο Hoosier Dome της Ινδιανάπολη για την αναμέτρηση της Ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ και μιας ομάδας επίλεκτων από το ΝΒΑ (97-82). Το απόλυτο ρεκόρ θεατών σε αγώνα μπάσκετ σημειώθηκε το 1951, όταν 71.000 άτομα παρακολούθησαν τους Χάρλεμς Γκλομπτρότερς στο Δυτικό Βερολίνο.


το 1989... για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια στο Γουίμπλεντον, οι τελικοί των ανδρών και των γυναικών διεξάγονται την ίδια ημέρα. Ο Μπόρις Μπέκερ κερδίζει με 6-0, 7-6, 6-4 τον Στέφαν Έντμπεργκ και η Στέφι Γκραφ με 6-2, 6-7, 6-1 την Μαρτίνα Ναβρατίλοβα.


το 1990... αρχίζουν στη Ουάσινγκτον οι εργασίες του 30ου Κληρικολαϊκού Συνεδρίου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου. το 1991... ο Σταύρος Νιάρχος, ο Γιάννης Λάτσης και η οικογένεια Γουλανδρή συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πλουσιότερους της υφηλίου, σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιεύει αμερικανικό περιοδικό.


το 1990... οι ηγέτες των 7 πλουσιότερων κρατών του κόσμου συναντώνται για πρώτη φορά μεταπολεμικά στο Χιούστον του Τέξας. Η σύναξή τους θα αποκτήσει θεσμική διάσταση τα επόμενα χρόνια και θα πάρει την ονομασία Group Seven (G7).


το 1992... ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, επιλέγει τον Αλ Γκορ για υποψήφιο αντιπρόεδρο του.


το 1992... στο Πακιστάν, η Βουλή εγκρίνει νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα καταδικάζονται σε θάνατο όσοι βλασφημούν τον προφήτη Μωάμεθ.


το 1993... για παράνομη χρηματοδότηση της παράταξής του, του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, παραπέμπεται σε δίκη ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής Βουλής, Ανρί Εμανουελί.


το 1993... στη Σερβία, ο Μιλόσεβιτς διατάζει την απελευθέρωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ντράσκοβιτς.


το 1994... νέος Γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται ο Διονύσης Καλογερόπουλος.


το 1994... πεθαίνει ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ από καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 82 ετών.


το 1995... στο Ιράκ, ο Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν επανεκλέγεται στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ.


το 1996... στη Βόρεια Ιρλανδία, έκρυθμη είναι η κατάσταση με τις βίαιες διαδηλώσεις των προτεσταντών, που συγκρούονται καθημερινά με την αστυνομία.


το 1997... ανακαλείται για τουλάχιστον ένα χρόνο η άδεια πυγμαχίας του Μάικ Τάισον και του επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, δάγκωσε το αυτί του πυγμάχου Εβάντερ Χόλιφιλντ.


το 1997... στην Αθήνα βρίσκεται η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό, στην οποία απονέμεται οικολογικό βραβείο.


το 1999... ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδων Open, που διεξάγεται στο Βέλγιο.
το 2000... ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου γίνεται ο πρώτος Έλληνας σφυροβόλος, που σπάει το φράγμα των 80μ με πανελλήνιο ρεκόρ 80,45 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ.
το 2000... ο Ελληνοαμερικανός Πιτ Σάμπρας κερδίζει στον τελικό τον Πατ Ράφτερ με 3-1 σετ και κατακτά το Γουίμπλεντον για έβδομη φορά σε 8 χρόνια. Ο Σάμπρας με τη νίκη του φτάνει τους 13 τίτλους σε Γκραντ Σλαμ και σπάει το ρεκόρ των 12 του Ρόι Έμερσον.
το 2002... πεθαίνει ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, Ροντ Στάιγκερ.
το 2003... στο νοτιανατολικό Μπαγκλαντές, 400 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο, όταν το πλοίο, που τους μετέφερε βυθίζεται στα φουσκωμένα από τους μουσώνες νερά του ποταμού Μέγνα.

Σαν Σήμερα: 08/07/2009

το 1099... κατά την Α' Σταυροφορία, περίπου 150.000 Χριστιανοί στρατιώτες βαδίζουν συντεταγμένα προς την Ιερουσαλήμ.
το 1497... ο Πορτογάλος Βάσκο ντα Γκάμα ξεκινά να ανακαλύψει την Ινδία. Θα γίνει ο πρώτος εξερευνητής, που θα τα καταφέρει δια θαλάσσης.
το 1693... για πρώτη φορά επιβάλλεται στολή στους αστυνομικούς της Νέας Υόρκης.
το 1695... πεθαίνει ο Κρίστιαν Ιγκένς, φυσικός και μαθηματικός, που πήρε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ρολόι τσέπης το 1675.
το 1709... στη μάχη της Ποτλάβα, στην Ουκρανία, ο τσάρος της Ρωσίας Πέτρος Α' νικά τον βασιλιά της Σουηδίας, Κάρολο Ζ'.
το 1758... στο πλαίσιο του πολέμου Γαλλίας και Αγγλίας και των αποικιών της στη Νότια Αμερική, οι γαλλικές δυνάμεις αποκτούν τον έλεγχο του περάσματος Ticonderoga, που χώριζε τις δύο πλευρές.
το 1796... το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει το πρώτο διαβατήριο.
το 1805... ο Αμερικανός Μπιλ Ρίτσμοντ, ο πρώτος διάσημος πυγμάχος στην Αμερική, βγάζει νοκ-άουτ στον 26ο γύρο τον Τζέικ Χελμς στο Κίλμπουρι Γουελς της Αγγλίας.
το 1822... οι Ινδιάνοι Chippewas εκχωρούν μεγάλες εκτάσεις γης του Οντάριο των ΗΠΑ στη Βρετανία.
το 1822... πεθαίνει ο Βρετανός ρομαντικός ποιητής, Πέρσι Σέλεϊ.
το 1835... χτυπά για πρώτη φορά η "Καμπάνα της Ειρήνης" στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, καλώντας τους πολίτες στην πρώτη δημόσια ανάγνωση της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.
το 1838... γεννιέται ο Φερδινάρδος Ζέπελιν, σχεδιαστής των ομώνυμων αεροπλάνων.
το 1839... γεννιέται ο ιδρυτής της πετρελαϊκής εταιρίας Standard, Τζον Ροκφέλερ.+
το 1851... γεννιέται ο αρχαιολόγος, Άρθουρ Έβανς, που έφερε στο φως τα μινωικά ανάκτορα της Κνωσού.
το 1853... τέσσερα αμερικανικά πλοία φθάνουν στον κόλπο του Τόκιο, για να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, που είχαν διακοπεί από τον 17ο αιώνα.
το 1867... γεννιέται ο Κιθ Σμιντ, Γερμανός γλύπτης.
το 1885... γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος, Ερνστ Μπλοχ.
το 1889... κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της αμερικανικής εφημερίδας Wall Steet Journal.
το 1889... οΤζον Λ. Σάλιβαν κερδίζει με νοκ άουτ στον 75ο γύρο τον Τζέικ Κιλρέιν, στον τελευταίο αγώνα βαρέων βαρών με γυμνά χέρια που κρατάει 2 ώρες και 16 λεπτά στο Εϊτσμπουργκ της Μασαχουσέτης. Στο εξής, μπαίνουν σε εφαρμογή οι κανόνες του Μαρκησίου του Κουινσμπερι.
το 1905... στη Ρωσία, οι στασιαστές του θωρηκτού "Ποτέμκιν" παραδίδονται στις Αρχές.
το 1906... γεννιέται ο αρχιτέκτονας, Φίλιπ Τζόνσον. Μεταξύ των έργων του είναι και ο γυάλινος ουρανοξύστης Seagram Building στη Νέα Υόρκη.
το 1909... πραγματοποιείται ο πρώτος αγώνας επαγγελματικού μπέιζμπολ (μικρή κατηγορία), που διεξάγεται υπό το φως προβολέων.
το 1909... το Βατικανό αποκηρύσσει τη γυναικεία μόδα, ως άσεμνη.
το 1910... δολοφονική απόπειρα σημειώνεται εναντίον του διευθυντή της εφημερίδας "Ακρόπολις", Βλάση Γαβριηλίδη, ο οποίος διεξήγαγε συστηματικό και έντονο αγώνα για την εκκαθάριση του Πανεπιστημίου από ανίκανους καθηγητές.
το 1911... παραιτείται ο πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Στράτος. Αντικαταστάτης του ορίζεται ο Δημήτριος Τσιριμώκος.
το 1918... τραυματίζεται ο συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ, που εργάζεται ως οδηγός ασθενοφόρου του Ερυθρού Σταυρού στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
το 1921... μεγάλη νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στο Εσκί Σεχίρ. Προέλαση προς την Άγκυρα.
το 1922... παραιτείται η Κυβέρνηση της Πόλης, επειδή ο Σουλτάνος διαφωνεί με την πολιτική της Άγκυρας.
το 1935... γεννιέται ο Ρώσος κοσμοναύτης, Βιτάλι Σεβαστιάνοφ, που συμμετείχε στις διαστημικές αποστολές Soyuz 9 και 18.
το 1941... η Γερμανία και η Ιταλία ανακοινώνουν σχέδια για το χωρισμό της Γιουγκοσλαβίας και την "ανεξαρτητοποίηση" της Κροατίας.
το 1943... πεθαίνει ο Τζιν Μουλέν, πρωτεργάτης της γαλλικής αντίστασης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
το 1944... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό, που είναι υπό την κατοχή των Ιαπώνων.
το 1950... ο ΜακΆρθουρ ορίζεται γενικός στρατιωτικός διοικητής των στρατευμάτων των χωρών-μελών του ΟΗΕ, που στάλθηκαν στον πόλεμο της Κορέας.
το 1951... γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός, Αντζέλικα Χιούστον, που πρωταγωνίστησε στην ταινία "Οικογένεια Άνταμς".
το 1951... στο Παρίσι, γιορτάζονται με λαμπρές εκδηλώσεις τα 2.000 χρόνια από την ίδρυση της πόλης.
το 1958... γεννιέται ο ηθοποιός Κέβιν Μπέικον, γνωστός από τις ταινίες "Apollo 13", "Wild Things".
το 1958... ο πρώτος χρυσός δίσκος για άλμπουμ στις ΗΠΑ απονέμεται στο σάουντρακ του μιούζικαλ "Οκλαχόμα", επειδή ξεπέρασε σε πωλήσεις το 1 εκατομμύριο δολάρια.
το 1960... ο σοβιετικός ηγέτης Χρουστσόφ απειλεί τις ΗΠΑ με επίθεση πυραύλων αν αυτές επιτίθονταν στην Κούβα, ενώ προσφέρει 700.000 λίβρες ζάχαρη για να αντισταθμίσει τις αμερικανικές περικοπές.
το 1961... πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο καθηγητής του Πανεπιστημίου και πρώην πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Κατοχής, Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος.
το 1965... ξεκινά η ρήξη του πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου με τα ανάκτορα και αποτελεί την αρχή της ανώμαλης κοινοβουλευτικής περιόδου, που ονομάστηκε Αποστασία και οδήγησε στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967.
το 1965... πόρτες εκκίνησης χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στις ιπποδρομίες στην Αγγλία.
το 1969... θεμελιώνεται το Ωδείο Αθηνών.
το 1970... γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής της ροκ, Μπεκ.
το 1975... για πρώτη φορά επισκέπτεται επίσημα την Δυτική Γερμανία ένας Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο Γιτζάκ Ράμπιν.
το 1979... η Κίνα γίνεται η δεύτερη σοσιαλιστική χώρα, μετά τη Γιουγκοσλαβία, που επιτρέπει σε ξένους να κάνουν επενδύσεις.
το 1981... γεννιέται η Ρωσίδα τενίστρια, Αναστάζια Μισκίνα.
το 1982... αεροσκάφος της Pan Am συντρίβεται στη Νέα Ορλεάνη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 149 άτομα.
το 1989... η κυβέρνηση Τζαννετάκη κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, μετά από τρεις μέρες διαβουλεύσεων.
το 1990... η Γερμανία κατακτά το 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου νικώντας την Αργεντινή με 1-0 με πέναλτι του Αντρέας Μπρέχμε στη Ρώμη. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Ιταλός Τοτο Σκιλάτσι με 6 γκολ.
το 1990... υπογράφεται στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών η νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, σύμφωνα με την οποία καταργούνται οι βάσεις του Ελληνικού, της Νέας Μάκρης και των κομβικών σταθμών.
το 1991... τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι εξαφανίζονται στο Περού, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ στρατού και αριστερών ανταρτών, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
το 1992... στην Αυστρία, την παραίτησή του υποβάλλει ο Πρόεδρος Κουρτ Βαλντχάιμ, η θητεία του οποίου αμαυρώθηκε από καταγγελίες για συνεργασία με τους Ναζί. Τη θέση του παίρνει ο Τόμας Κλέστιλ.
το 1993... η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας αναφέρει ότι 200 εκατομμύρια παιδιά υφίστανται σοβαρή εκμετάλλευση σε Κολομβία, Καλιφόρνια, Ινδία και Αίγυπτο.
το 1993... σε Δημοκρατία ανακηρύσσεται η ναυτική περιοχή του Βλαδιβοστόκ, στην ανατολική Ρωσία. Η απόφαση λαμβάνεται από το τοπικό Κοινοβούλιο και έχει ως στόχο τη μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία από τη Μόσχα.
το 1994... πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ, που υπήρξε ουσιαστικά ο ιδρυτής της χώρας, η οποία δεν είχε γνωρίσει μέχρι τότε άλλον ηγέτη εκτός από αυτόν.
το 1994... στην Υεμένη, οι Βόρειοι κηρύσσουν το τέλος του εμφυλίου πολέμου με επίσημη ήττα των Νοτίων, μετά την κατάληψη του προπυργίου τους στο Άντεν.
το 1995... η Στέφι Γκραφ κερδίζει τον 6ο τίτλο της στο Γουίμπλεντον. Μέσα στο ίδιο καλοκαίρι κερδίζει και τον τέταρτο τίτλο της στο US Open.
το 1995... στο βόρειο Ιράκ, 3.000 Κούρδοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μετά τη συνδυασμένη επίθεση των τουρκικών δυνάμεων.
το 1995... το πλήρωμα του πλοίου της Greenpeace "Rainbow Warrior 2" αποστέλλει τελικό μήνυμα στη Γαλλία, από την οποία ζητά να μην επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές, ένα 24ωρο πριν από την άφιξη του πλοίου στο σημείο του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου πρόκειται να γίνουν οι δοκιμές
το 1996... ο Νετζμεντίν Ερμπακάν αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο πρώτος που προέρχεται από τις τάξεις των ισλαμιστών.
το 1996... στην Κύπρο, ακόμα και στα κατεχόμενα, όλα τα πολιτικά κόμματα καταδικάζουν τη δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί.
το 1997... συμφωνία για την προώθηση των διμερών τους σχέσεων υπογράφουν στη Μαδρίτη της Ισπανίας, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.
το 1997... το ΝΑΤΟ καλεί την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία να ενταχθούν στους κόλπους της Συμμαχίας το 1999.
το 1999... ο 20 φορές διεθνής Βραζιλιάνος Τζιοβάνι μεταγράφεται στον Ολυμπιακό έναντι του ποσού, που αγγίζει τα 4 δισ. δρχ.
το 2000... η Βένους Γουίλιαμς γίνεται η πρώτη έγχρωμη αθλήτρια μετά την Αλθέα Γκίμπσον, που το 1958 κατέκτησε το Γουίμπλετον όταν κερδίζει στον τελικό την Λιντσεϊ Ντειβενπορτ με 2-0. Με την αδερφή της Σερένα γίνονται οι πρώτες αδελφές, που κατακτούν τον τίτλο στο διπλό γυναικών.
το 2000... οι Ολυμπιακές Επιτροπές της Κούβας και των ΗΠΑ υπογράφουν συμφωνία αθλητικής συνεργασίας για πρώτη φορά μετά το 1959. Η συμφωνία ορίζει την προώθηση κοινών προγραμμάτων προπόνησης και αλληλοβοήθειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων ουσιών στον αθλητισμό.
το 2002... χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό ο Παναγιώτης Κράμπης καταδικάζεται σε δισ. ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη και της Σούλας Καλαθάκη.

ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ

Διάφορες Ειδήσεις - Συνεχής Ροή