Τετάρτη 24 Μαρτίου
Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΦυματίωσηςΑνατ.: 06.29
Δύση: 18.41
Σελήνη 9 ημερών
809 πεθαίνει ο χαλίφης της Βαγδάτης Χαρούν Αλ Ρασίντ, ιδρυτής της δυναστείας των Αβασιδών.
1455 πεθαίνει ο Πάπας Νικόλαος ο 5ος, ο πρώτος Πάπας της Αναγέννησης.
1603 ο Τζέιμς ο 1ος γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας.
1874 γεννιέται στην Ουγγαρία ο θρυλικός μάγος Χάρι Χουντίνι.
1878 βυθίζεται η βρετανική φρεγάτα "Ευρυδίκη" παρασύροντας 300 ζωές στα παγωμένα νερά.
1882 ο Γερμανός μικροβιολόγος Ρόμπερτ Κοχ ανακοινώνει πως ανακάλυψε το βάκιλο, που προκαλεί τη νόσο της φυματίωσης.
1896 είναι Κυριακή του Πάσχα και αναφέρεται ως η ημερομηνία της παραμονής της έναρξης των 1ων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, κατά την οποία γίνονται από τον Βασιλέα Γεώργιο τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ. Η επόμενη ημέρα, η 25η Μαρτίου, είναι η πρεμιέρα των 1ων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και έχει επιλεγεί συμβολικά για τη σημασία της στην Ελληνική ιστορία. Οι ημερομηνίες αυτές είναι καταγεγραμμένες με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο το οποίο ίσχυε στην Ελλάδα μέχρι το 1923, οπότε και εφαρμόστηκε το Γρηγοριανό. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 5 Απριλίου, ενώ οι αγώνες ξεκίνησαν την 6η Απριλίου του 1896.
1897 γεννιέται ο Αυστριακός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Βίλελμ Ράιχ.
1898 πωλείται το πρώτο αμερικανικό αυτοκίνητο.
1905 πεθαίνει ο συγγραφέας Ιούλιος Βερν.
1911 γεννιέται στις ΗΠΑ ο γνωστός δημιουργός κινουμένων σχεδίων Τζοζεφ Μπαρμπερα.
1926 γεννιέται ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιταλός θεατρικός συγγραφέας Ντάριο Φο.
1927 ο Κουβανός πρωταθλητής σκακιού Χοσέ Καπαμπλάνκα κερδίζει το Grand Chess Tournament διάρκειας 33 ημερών.
1930 γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Στιβ Μακουίν.
1934 στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο ψηφίζει νέα απόφαση σχετικά με την ανεξαρτησία των Φιλιππίνων, η οποία θα εφαρμοστεί πλήρως το 1946 και δεν προβλέπει την εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στα νησιά.
1936 ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας χόκεϊ λήγει μετά 2 ώρες και 56 λεπτά. Το Μόντρεαλ κερδίζει το Ντητρόιτ 1-0 στην έκτη παράταση.
1941 ο "Upset", το μόνο άλογο που κέρδισε τον "Man O' War" πεθαίνει σε ηλικία 24 ετών.
1955 με νόμο επιτρέπεται ο διορισμός γυναικών στο ελληνικό δημόσιο.
1958 ο αδιαφιλονίκητος "βασιλιάς του ροκ εν ρολ" Ελβις Πρίσλεϊ ντύνεται στα χακί, με σκοπό την εκπλήρωση της διετούς στρατιωτικής του θητείας.
1961 η Πάρνηθα χαρακτηρίζεται εθνικός δρυμός.
1962 ο Μπένι "Κιντ" Πάρετ χάνει από τον Εμίλ Γκρίφιθ για τον τίτλο ελαφρών βαρών και γίνεται ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής που πεθαίνει υποκύπτοντας στα τραύματά του.
1972 καθώς οι ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία γενικεύονται, η Βρετανία μεταφέρει την κεντρική εξουσία από το Μπέλφαστ στο Λονδίνο, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την ειρήνη.
1974 στην Ουγκάντα, γίνεται η αποτροπή της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ιντι Αμίν.
1976 στην Αργεντινή ανατρέπεται με στρατιωτικό πραξικόπημα η κυβέρνηση της Ιζαμπέλ Μαρτίνες ντε Περόν.
1980 δολοφονείται από ενόπλους κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον καθεδρικό ναό του Σαν Σαλβαδόρ, ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Όσκαρ Ρομέρο.
1989 από την προσάραξη του δεξαμενόπλοιου "Εξον Βαλντεζ" στον πορθμό του Πρίγκιπα Γουίλιαμ, προκαλείται διαρροή 40 εκατομμυρίων λίτρων πετρελαίου στις ακτές της Αλάσκας, με αποτέλεσμα τεράστια οικολογική καταστροφή. Η εταιρεία Εξον θα καταδικαστεί το 1994 από αμερικανικό δικαστήριο, ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τη μόλυνση και θα κληθεί να καταβάλει αρκετά εκατομμύρια δολάρια στις δημοτικές αρχές, τους 14.000 ψαράδες και τους κατοίκους των περιοχών που υπέστησαν τις συνέπειες της.
1991 στο Βερολίνο, 75.000 Ανατολικογερμανοί διαδηλώνουν κατά της αύξησης της ανεργίας και των ενοικίων.
1992 στον Υμηττό προσκρούει αεροσκάφος των σουδανικών αερογραμμών, λόγω λανθασμένης αντίληψης των οδηγιών που πήρε από τον πύργο ελέγχου ο πιλότος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι πέντε επιβάτες του.
1993 η ισραηλινή Βουλή εκλέγει τον Εζέρ Βάιζμαν έβδομο πρόεδρο του Ισραήλ.
1994 στο Μπουρούντι, χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα, μετά το θάνατο περίπου 100 ατόμων σε φυλετικές συγκρούσεις, που ξέσπασαν κοντά στην πρωτεύουσα Μπουζουμπούρα.
1995 η Τουρκία διαψεύδει ότι χρησιμοποίησε γερμανικά όπλα και ότι βομβαρδίζει αμάχους, στο βόρειο Ιράκ, όμως η γερμανική τηλεόραση δείχνει ρεπορτάζ στο οποίο είναι εμφανής ο γερμανικός οπλισμός.
1998 στο Τζόνσμπορο του Αρκανσας των Η.Π.Α., δύο μαθητές ηλικίας 11 και 13 ετών πυροβολούν αδιακρίτως με καραμπίνες, σε προαύλιο Γυμνασίου, σκοτώνοντας μια καθηγήτρια, τέσσερεις συμμαθητές τους, ενώ τραυματίζουν άλλους δέκα.
1999 διακόπτεται το Γιουγκοσλαβικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου λόγω των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Η Παρτιζάν έχει 66 και η Όμπιλιτς 64 βαθμούς. Στις 12/6/99 η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας θα ανακηρύξει την Παρτιζάν πρωταθλήτρια.
2003 η μέρα ξημερώνει και βρίσκει την Αθήνα ντυμένη στα λευκά, χιονοπτώσεις σημειώνονται ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία. Τα χιόνια έχουν δημιουργήσει επίσης, προβλήματα σε αρκετούς νομούς, ενώ οκτώ χωριά στην Αρκαδία και δύο στην Εύβοια είναι αποκλεισμένα.
Γεννησεις
1874: Χάρι Χουντίνι, ούγγρος ταχυδακτυλουργός. [θαν. 31/10/1926]
1897: Βίλχελμ Ράιχ, αυστριακός ψυχαναλυτής που μαθήτευσε κοντά στον Ζίγκμουντ Φρόιντ. [θαν. 3/11/1957]
1926: Ντάριο Φο, ιταλός θεατρικός συγγραφέας. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997.
Θανατοι
809: Χαρούν Αλ Ρασίντ, χαλίφης της Βαγδάτης, ιδρυτής της δυναστείας των Αβασιδών, ήρωας πολλών ιστοριών στις «Χίλιες και μία νύχτες». [γεν. 17/3/763]
1905: Ιούλιος Βερν, γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας. («Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», «20.000 λεύγες υπό τη θάλασσα») [γεν. 8/2/1828]
1934: Θεόφιλος, λαϊκός ζωγράφος. [γεν. 1868]
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, σε ανάμνηση της ανακάλυψης του μικροβίου που προκαλεί την αρρώστια, του βακίλου της Φυματίωσης, από τον γερμανό γιατρό Ρόμπερτ Κοχ στις 24 Μαρτίου του 1882.
Την εποχή του Κοχ η αρρώστια, που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, κυριολεκτικά θέριζε τους ανθρώπους στην Ευρώπη και την Αμερική, προκαλώντας ένα θάνατο ανά επτά ανθρώπους. Η ανακάλυψη του γερμανού γιατρού άνοιξε δρόμους στη διάγνωση, τη θεραπεία και την εν δυνάμει εξαφάνισή της.
Η σημερινή ημέρα έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι παρά τα μέσα που διαθέτει η ιατρική επιστήμη, η φυματίωση μετά το 1985 παρουσιάζεται και πάλι απειλητική, εξαιτίας της ανθεκτικότητας του μικροβίου, αλλά και της εξάπλωσης του ιού του Aids. Περιοχές με σοβαρό πρόβλημα φυματίωσης είναι η Αφρική, η Ασία, η Νότιος Αφρική και πολλές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης.
3-4 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο από φυματίωση, εκ των οποίων τα 500.000 παιδιά, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια, φονικότερη και από το Aids.
Ιούλιος Βερν 1828 – 1905
Γάλλος συγγραφέας, ο παραμυθάς και οραματιστής που εισήγαγε στη λογοτεχνία το είδος της επιστημονικής φαντασίας. Μυθιστορήματα, όπως «20.000 λεύγες υπό τη θάλασσα», «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», «Από τη Γη στη Σελήνη», «Ταξίδι στο κέντρο της Γης» και η «Μυστηριώδης Νήσος», αποτελούν προσφιλή αναγνώσματα. Ήρωες, όπως ο Φιλέας Φογκ και ο Κάπτεν Νέμο. εξάπτουν τη φαντασία μικρών και μεγάλων.
Ο Ιούλιος Βερν γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1828 στη Ναντ, παραθαλάσσια πόλη της Γαλλίας στις ακτές του Ατλαντικού. Η γενέθλια πόλη του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Βερν, όταν στα μικράτα του παρατηρούσε με τις ώρες τα καράβια να περνούν από τον ποταμό Λουάρ και να ξανοίγονται στο πέλαγος. Το 1848 αφήνει τη Ναντ και μετακομίζει στο Παρίσι για να σπουδάζει νομικά. Γρήγορα «τα φορτώνει στον κόκκορα» και δοκιμάζει να γράψει, παράλληλα με την απασχόληση του στο Χρηματιστήριο του Παρισιού για τα προς το ζην.
Η γνωριμία του με τον εκδότη Πιερ-Ζιλ Ετζέλ θα τον στρέψει ολοκληρωτικά στη λογοτεχνία, «τη μόνη πηγή για την αληθινή ευτυχία», όπως έλεγε. Το 1863 υποβάλλει την παραίτησή του από το Χρηματιστήριο. Ο Ετζέλ ήξερε πώς να πλασάρει το συγγραφικό ταλέντο του Βερν στην αγορά. Πρώτα κυκλοφορούσε τα μυθιστορήματά του σε συνέχειες, μετά σε ολοκληρωμένη μορφή και τέλος σε πολυτελή χρυσοκόκκινη συσκευασία.
Η τεχνολογική έκρηξη του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα προμήθευσε στον Βερν το απαραίτητο υλικό για πολλά από τα έργα του. Στα μυθιστορήματά του μιλά για υποβρύχια, ιπτάμενες μηχανές, ουρανοξύστες, για την κατάκτηση της Σελήνης, εμπνέοντας σημαντικούς επιστήμονες της εποχής του. Η ικανότητά του να συνδυάζει την πραγματικότητα με τον μύθο και να τοποθετεί την ιστορία του σε εξωτικά μέρη, εκτόξευσαν τη φήμη του από πολύ νωρίς. Σήμερα, ο Ιούλιος Βερν θεωρείται από τους δέκα πιο πολυμεταφρασμένους συγγραφείς όλων των εποχών.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Αμιένη της Βόρειας Γαλλίας, γενέτειρας της γυναίκας του Ονορέν. Το 1886 ο Ιούλιος Βερν βίωσε δύο τραγωδίες: τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από πυροβολισμό του παρανοϊκού ανιψιού του Γκαστόν κι έχασε τον αγαπημένο του εκδότη, που έφυγε από τη ζωή. Έξι χρόνια μετά, ο καταρράκτης που τον ταλαιπωρούσε, μείωσε κατά πολύ την όρασή του και στις 24 Μαρτίου 1905 άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 77 ετών, υποφέροντας από διαβήτη και παράλυση. Ο Ιούλιος Βερν είχε ένα γιο, τον Μισέλ, ο οποίος επιμελήθηκε τα ημιτελή του μυθιστορήματα και συνέβαλε στη διάδοση του έργου του.
Βασική Εργογραφία στα Ελληνικά
Ταξίδι στο Κέντρο της Γης
Από τη Γη στη Σελήνη
Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες
20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα
Ροβήρος ο Κατακτητής
Μιχαήλ Στρογκώφ
Η μυστηριώδης Νήσος
Οι πειρατές του Αιγαίου
Ο Δεκαπενταετής Πλοίαρχος
Καίσαρ Κασκαμπέλ