Παρασκευή 16 Απριλίου
Γιορτάζουν: Γαλήνη, Χιονία Επέτειοι: Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου
Παγκόσμια Ημέρα Φωνής
Ανατ.: 06.52
Δύση: 20.05
Σελήνη 2 ημερών
1071 με την κατάκτηση του Μπάρι από τον Νορμανδό Robert Guiscard μπαίνει τέλος στη βυζαντινοκρατία της Ιταλίας
1755 γεννιέται η ζωγράφος Ελίζαμπεθ Βίτζι Λεμπράν
1799 στη μάχη του όρους Ταμπόρ, ο Ναπολέοντας απωθεί τους Οθωμανούς Τούρκους στην άλλη άκρη του Ιορδάνη ποταμού
1828 πεθαίνει ο Ισπανός ζωγράφος Φρανθίσκο Γκόγια.
1844 γεννιέται στο Παρίσι ο συγγραφέας Ανατόλ Φρανς, ο οποίος το 1921 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πέθανε τρία χρόνια αργότερα, το 1924.
1861 ο Αμερικανός Πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν απαγορεύει τις εμπορικές συναλλαγές με τις Νότιες Πολιτείες της Συνομοσπονδίας, που είχαν επαναστατήσει. Αρχή του αμερικανικού εμφυλίου.
1867 γεννιέται ο Γουίλμπουρ Ράιτ, ο ένας από τους δυο αδελφούς Ράιτ, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν με επιτυχία το πρώτο αεροπλάνο
1886 γεννιέται ο Ernst Thalmann, ηγέτης του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος
1889 γεννιέται ο μεγάλος κωμικός Τσάρλι Τσάπλιν, που άφησε εποχή ως Σαρλό.
1903 πλήθος Εβραίων στο Κίσινεφ της Ρωσίας δολοφονούνται άγρια κατά τη διάρκεια διωγμού. Οι διώξεις Εβραίων αποτελούν μόνιμο φαινόμενο της 10χρονης βασιλείας του τσάρου Νικολάου Β, τέτοιου είδους σφαγή, όμως, είχε να γίνει από το 1881.
1909 νέος αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναδεικνύεται ο μητροπολίτης Κυρήνειας Κύριλλος.
1912 η Αμερικανίδα αεροπόρος Χάριετ Κουίμπι ανακηρύσσεται η πρώτη γυναίκα, που οδήγησε το αεροσκάφος της πάνω από τη Μάγχη.
1914 ολοκληρώνεται η εκκένωση της Βορείου Ηπείρου από τα ελληνικά στρατεύματα, τα οποία αποσύρονται στα νέα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας.
1917 ο Βλαντιμίρ Λένιν, επιστρέφει από την εξορία
1919 οι Δωδεκανήσιοι ψηφίζουν την Ένωση με την Ελλάδα.
1921 φτάνει στη Σμύρνη ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης για να εξετάσει επιτόπου τη στρατιωτική και διοικητική κατάσταση της Μικράς Ασίας.
1922 γεννιέται στο Λονδίνο, ο συγγραφέας σερ Κίνγκσλεϊ Έιμις
1924 γεννιέται στο Κλίβελαντ του Οχάιο, ο συνθέτης Χένρι Μανσίνι
1930 γεννιέται ο Αμερικανός φλαουτίστας της τζαζ, Χέρμπερτ Τζέι Σόλομον, γνωστός ως Χέρμπι Μαν.
1934 δέκα Έλληνες χάνουν τη ζωή τους κατά το βομβαρδισμό της Ρόδου από τους Ιταλούς.
1935 ο Μπέιμπ Ρουθ κάνει το ντεμπούτο του στο μπέιζμπολ παίζοντας για τους Boston Braves στον αγώνα Braves - New York 4-2
1939 γεννιέται στη Βρετανία, η τραγουδίστρια Ντάστι Σπρίνγκφιλντ
1940 γεννιέται η βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα Β.
1941 στην Ελλάδα, οι αγγλοελληνικές δυνάμεις εγκαθίστανται στη νέα γραμμή άμυνας. Η γερμανική αεροπορία επιτίθεται εναντίον του άμαχου πληθυσμού.
1942 το ινδικό Κογκρέσο απορρίπτει τους όρους αυτοκυβέρνησης, που προτείνει η Βρετανία.
1943 ο Ελβετός χημικός Δρ. Αλμπερτ Χόφμαν, προσδιορίζει τις ψυχικές συνέπειες από τη λήψη χαπιών LSD
1945 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, τα αμερικανικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Νυρεμβέργη.
1947 εξακόσιοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή του στο Τέξας από φωτιά που ξεσπά σε φορτηγό πλοίο στο λιμάνι και εξαπλώνεται γρήγορα και στην υπόλοιπη πόλη
1949 13.000 τόνοι τροφίμων μεταφέρουν αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη στο Βερολίνο, που πολιορκείται για 29η μέρα από τα σοβιετικά στρατεύματα.
1951 ο Αμερικανός Πρόεδρος Τρούμαν εγκρίνει την αποστολή πρώτων υλών αξίας 29 εκ. δολαρίων στη Γιουγκοσλαβία.
1953 στη Νότια Αφρική, το Εθνικιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαλάν κερδίζει και πάλι τις εκλογές της χώρας.
1956 γεννιέται η Ελβετίδα πρωταθλήτρια του σκι, Λιζ Μαρία Μορερόντ, η οποία διέπρεψε στο σλάλομ. Το 1972, στέφεται για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ελβετίας σε ηλικία 15 ετών. Πεθαίνει, όμως, λίγα χρόνια αργότερα, το 1978 σε αυτοκινητικό δυστύχημα
1959 στο Κάιρο της Αιγύπτου αρχίζει η πρώτη συνδιάσκεψη πετρελαίου από τα αραβικά έθνη.
1962 γεννιέται ο μουσικός Ιαν ΜακΚέι.
1965 γεννιέται ο Γερμανός κωμικός ηθοποιός και παραγωγός Μάρτιν Λόρενς
1968 λήγει ο μακρύτερος (6 ώρες και 6 λεπτά) σε διάρκεια αγώνας μπέιζμπολ, που παίζεται νύχτα μετά από 24 innings με νικητές τους Houston Astros
1970 το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει την Κυβέρνηση της Χούντας γιατί παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
1972 εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κένεντι της Φλόριντα το διαστημόπλοιο "Απόλλων 16" με κατεύθυνση τη Σελήνη.
1973 στην Ιρλανδία, αποφυλακίζεται ο αρχηγός του IRA Μακ Στοφέιν.
1975 στην Καμπότζη, η Κυβέρνηση κάνει πρόταση για ανακωχή και παράδοση στα στρατεύματα των Κόκκινων Χμερ, που έχουν κατακλύσει την πρωτεύουσα Πνομ Πενχ.
1979 τουλάχιστον 200 είναι οι νεκροί και πολλές εκατοντάδες οι τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό στη Γιουγκοσλαβία.
1980 η Αλάσκα καταργεί τον κρατικό φόρο εισοδήματος.
1986 ο ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ Alesandro Isis, πιάνεται για δεύτερη φορά ντοπαρισμένος στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Δεν τιμωρείται μετά από παρέμβαση του διευθυντή του εργαστηριακού κέντρου τοξικολογίας της Κολωνίας Manfred Donike. Ο Isis είχε βρεθεί ντοπαρισμένος για πρώτη φορά πριν από τρεις μήνες, στις 26/1/1986, αλλά είχε αθωωθεί επειδή είχε εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο ελέγχου
1990 ο μαύρος Νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα, κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία, εμφανίζεται σε μια ποπ συναυλία, που γίνεται προς τιμή του.
1991 πεθαίνει ο διάσημος Βρετανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιν, ο οποίος είχε σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων τις ταινίες "Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι", "Λόρενς της Αραβίας" και "Πέρασμα στην Ινδία".
1992 μετά το θάνατο του Αντώνη Τρίτση, νέος δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο αντιδήμαρχος Λεωνίδας Κουρής.
1993 το Βέλγιο αναγνωρίζει "ντε φάκτο" την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
1994 στις ΗΠΑ, η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Κορνέλ για αντικαρκινική θεραπεία.
1995 στην Τσετσενία, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Μπαμούτ, το τελευταίο οχυρό των αυτονομιστών.
1996 ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός, France Telecom, παρέχει στους Γάλλους πολίτες υπηρεσίες σύνδεσης στο Internet
1997 σάλος ξεσπά στο Χιούστον του Τέξας από τη μυστηριώδη δολοφονία της κοσμικής κυρίας της πόλης, Ντόρις ΜακΓκάουεν Μπεκ. Ο σύζυγος της Ρόμπερτ Νίκολας Άνγκλετον, κρίνεται αθώος από το δικαστήριο, ενώ λίγο αργότερα, ομολογεί ότι διέπραξε την αποτρόπαια πράξη ο αδελφός του, Ρότζερ Νίκολας Άνγλετον.
1998 ένας από τους χειρότερους ανεμοστρόβιλους στην ιστορία, πλήττει το Νάσβιλ του Τενεσσί, προκαλώντας μεγάλης έκτασης ζημιές.
2001 θεσμοθετείται το δικαίωμα στην εξέταση του DNA, γεγονός, που επιτρέπει στους ήδη καταδικασθέντες να προχωρούν στην εξέταση για να πετύχουν αναθεώρηση των ποινών τους και ενδεχόμενη αθώωση.
2002 ο ΠΑΟ εγκαινιάζει στην Παιανία το πρώτο μουσείο ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας
2003 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών (82ο) - Γυναικών (16ο), που διεξάγεται στο Λουτράκι, η ελληνική ομάδα Άρσης Βαρών, κατετάγη 7η με 397 βαθμούς, με τρία χρυσά, ένα ασημένιο και τρία χάλκινα μετάλλια.
Γεννησεις
1889: Τσάρλι Τσάπλιν, άγγλος ηθοποιός. («Σαρλό») [θαν. 25/12/1977]
1896: Τριστάν Τζαρά, ρουμανογάλλος συγγραφέας, εισηγητής του καλλιτεχνικού κινήματος του «Ντανταϊσμού». [θαν. 25/12/1963]
1927: Βενέδικτος 16ος (Γιόζεφ Άλόις Ράτσιγκερ, το κοσμικό του όνομα), 265ος Πάπας, Επίσκοπος Ρώμης και επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.
Θανατοι
1859: Αλέξις ντε Τοκβίλ, γάλλος πολιτικός στοχαστής και ιστορικός. Πιο γνωστό βιβλίο του το κλασσικό «Η Δημοκρατία στην Αμερική». [γεν. 29/7/1805]
1991: Ντέιβιντ Λιν, βρετανός σκηνοθέτης που διακρίθηκε για τις επικές ταινίες του. («Ο Λόρενς της Αραβίας») [γεν. 25/3/1908]
1996: Σταύρος Νιάρχος, έλληνας μεγιστάνας. [γεν. 3/7/1909]
Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου
Η 16η Απριλίου έχει κηρυχθεί από το 1992 ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής. Ο θόρυβος μπορεί να στοιχίσει πολλά περισσότερα από την ακοή μας, μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης ατυχημάτων και σε συνδυασμό με άλλους κινδύνους στους χώρους εργασίας, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα υγείας.
Όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να θέσουν σε εφαρμογή την οδηγία του 2003, η οποία επιβάλλει νέες απαιτήσεις υγείας και ασφαλείας όσον αφορά το θόρυβο στους χώρους εργασίας.
Παγκόσμια Ημέρα Φωνής
Κάθε χρόνο στις 16 Απριλίου οι επαγγελματίες από το χώρο της υγείας που σχετίζονται με την φωνή (Ωτορινολαρυγγολόγοι, Λογοπαθολόγοι, Λογοθεραπευτές) γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Φωνής και καλούν άνδρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους να φροντίσουν την υγιεινή της φωνή τους.
Η φωνή είναι μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και μέσω αυτής τελείται το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής μας επικοινωνίας με τα άτομα του κοντινού και μη περιβάλλοντός μας. Την πρωτοβουλία για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Φωνής είχαν βραζιλιάνοι ωτορινολαρυγγολόγοι.
Σταύρος Νιάρχος 1909 – 1996
Από τους δυναμικότερους και πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του 20ου αιώνα, με διεθνή αναγνώριση και καταξίωση. Εφοπλιστής, από τους θεμελιωτές του μεταπολεμικού ελληνικού θαύματος στη ναυτιλία. Η «βεντέτα» του σε προσωπικό και επιχειρηματικό επίπεδο με τον σύγγαμβρό του Αριστοτέλη Ωνάση τροφοδότησε τις στήλες των εφημερίδων όλου του κόσμου και διαμόρφωσε μέρος του προσωπικό του μύθου.
Ο Σταύρος Νιάρχος γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1909 στην Αθήνα. Οι γονείς του, με καταγωγή από την Λακωνία, μόλις είχαν επιστρέψει στην πατρίδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διατηρούσαν ένα πολυκατάστημα στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας του Σπύρος ασχολήθηκε με το εμπόριο λαδιού, ενώ η μητέρα του Ευγενία καταγόταν από την πλούσια οικογένεια των αδελφών Κουμάνταρου, που διατηρούσε στον Πειραιά τον αλευρόμυλο «Ευρώτας».
Ο Σταύρος Νιάρχος τελείωσε το Βαρβάκειο και τη Νομική Αθηνών. Το 1929 άρχισε να εργάζεται στον αλευρόμυλο των θείων του και γρήγορα ξεχώρισε για τις διοικητικές ικανότητές του. Αντιλαμβανόμενος το μεγάλο κόστος από την εισαγωγή σιταριού από την Αργεντινή και τη Σοβιετική Ένωση, έπεισε τους θείους του ότι θα τους συνέφερε καλύτερα εάν είχαν δικά τους πλοία. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, αγόρασε 6 πλοία αντί 120.000 δολαρίων.
Το 1930 συνάπτει τον πρώτο του γάμο με την Ελένη Σπορίδη, κόρη ναυάρχου, με την οποία χωρίζει ένα χρόνο αργότερα. Στα μέσα της δεκαετίας του '30 ο θείος του Νίκος Κουμάνταρος μεταναστεύει στις ΗΠΑ. Μετά από λίγο τον ακολουθεί και ο ανιψιός του. Το 1939 παντρεύεται σε δεύτερο γάμο την 20χρονη Μελπομένη Κάπαρη, κόρη πλοιοκτήτη από τη Σύρο και χήρα διπλωμάτη. Τον ίδιο χρόνο αυτονομείται επιχειρηματικά από τον θείο του. Ιδρύει τη Niarchos Group, με 2 πετρελαιοφόρα και 5 φορτηγά.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στρατεύεται και υπηρετεί ως Σημαιοφόρος στο Πολεμικό Ναυτικό. Συμμετέχει στις συμμαχικές επιχειρήσεις στη Νορμανδία, όπου παρασημοφορείται. Τα πλοία του μισθώνονται από τους Συμμάχους και έξι από αυτά βυθίζονται. Το 1947 χωρίζει από τη γυναίκα του Μελπομένη και η γνωριμία του με τον εφοπλιστή Σταύρο Λιβανό θα τον βάλει στα μεγάλα σαλόνια. Φλερτάρει με τη 14χρονη κόρη του Τίνα και όταν ο πατέρας της αρνείται να του δώσει το χέρι της, λόγω της μικρής της ηλικίας, παντρεύεται τη μεγαλύτερη αδελφή της Ευγενία. Τρία χρόνια αργότερα, η Τίνα παντρεύεται τον μεγάλο ανταγωνιστή του, Αριστοτέλη Ωνάση, γεγονός που εξοργίζει τον Νιάρχο.
Με τα 2.000.000 δολάρια της αποζημίωσης από τα βυθισμένα πλοία του και τα 16 «Λίμπερτυ», που πήρε ως δώρο από την αμερικανική κυβέρνηση, ο Νιάρχος ανακάμπτει οικονομικά και επενδύει σε μεγάλα τάνκερ. Η κίνησή του αυτή αποδεικνύεται ευφυής και θα τον καταστήσει έναν από τους μεγαλύτερους πλοιοκτήτες στον κόσμο. Για πολλά χρόνια του ανήκε ο μεγαλύτερος ιδιωτικός στόλος του κόσμου. Θα εισέλθει στη χωρεία των Κροίσων και θα ονομαστεί «Χρυσός Έλληνας». Γίνεται εξώφυλλο στο περιοδικό «Time» με φόντο τα τάνκερ του (τεύχος 6ης, Αυγούστου 1956). Είναι η εποχή της καταξίωσης. Οι κακές γλώσσες λένε, όμως, ότι το εξώφυλλο του στοίχισε 500.000 δολάρια.
Την ίδια εποχή, ο Νιάρχος αγοράζει το νησί Σπετσοπούλα στον Αργοσαρωνικό, ακολουθώντας ανάλογη κίνηση του ανταγωνιστή του Αριστοτέλη Ωνάση με τον Σκορπιό και γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης, με προτροπή της γυναίκας του Ευγενίας. Το 1957 αγόρασε ολόκληρη τη συλλογή του γνωστού αμερικανού ηθοποιού Έντουαρντ Ρόμπινσον, η οποία περιελάμβανε 58 έργα ιμπρεσιονιστών και μεταϊμπρεσιονιστών ζωγράφων, αντί έξι εκατομμυρίων δολαρίων.
Από τα μέσα της δεκαετίας του '50 άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα, επωφελούμενος του ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου. Οι δύο σπουδαιότερες επενδύσεις του είναι τα «Ελληνικά Διυλιστήρια» Ασπροπύργου (σήμερα ΕΛΔΕ) και τα «Ελληνικά Ναυπηγεία» στον Σκαραμαγκά, που για μεγάλο διάστημα υπήρξε το μεγαλύτερο ναυπηγείο στη Μεσόγειο.
Το 1965 ο Νιάρχος, που τρελαινόταν για το σκι, γνωρίζεται στο σαλέ του στην Ελβετία με τη Σαρλότ Φορντ, εγγονή του θρυλικού αυτοκινητοβιομήχανου Χένρι Φορντ. Η νεαρή Αμερικανίδα μένει έγκυος και το σκάνδαλο ξεσπάει. Η Ευγενία, η μητέρα των τεσσάρων παιδιών του (Φίλιππου, Σπύρου, Κωνσταντίνου και Μαρίας-Ειρήνης), ζητά και παίρνει διαζύγιο. Ο Νιάρχος παντρεύεται με πολιτικό γάμο τη Φορντ, η οποία φέρνει στον κόσμο το πέμπτο παιδί του, την Έλενα - Άννα. Στο μεταξύ, ξαναφουντώνει ο έρωτάς του για την Ευγενία. Χωρίζει με τη Φορντ, αλλά δεν χρειάζεται να ξαναπαντρευτεί την Ευγενία, καθώς το διαζύγιό τους δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα, ούτε βεβαίως ο πολιτικός γάμος του με τη Φορντ.
Στις 4 Μαΐου 1970 ο Νιάρχος απασχολεί και πάλι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όλου του κόσμου. Η γυναίκα του Ευγενία, 44 χρονών, βρίσκεται νεκρή στη Σπετσοπούλα, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Ο ιατροδικαστής βρήκε σημάδια πάλης και μώλωπες στο σώμα της. Αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε η Ευγενία; Η επίσημη εκδοχή είναι θάνατος από υπερβολική χρήση βαρβιτουρικών και η υπόθεση κλείνει για τον Νιάρχο με απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, παρά την παραπεμπτική πρόταση του εισαγγελέα.
Την εκδοχή της δολοφονίας από τον Σταύρο Νιάρχο υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Σπύρος Καρατζαφέρης στο βιβλίου του «Φάκελλος Νιάρχος» (εκδόσεις «Κάκτος»), επιστέγασμα της μεγάλης του δημοσιογραφικής έρευνας, που δημοσιεύθηκε σε 58 συνέχειες στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου 1976. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός στη μυθιστορηματική εκδοχή του συμβάντος, με τίτλο «Ο Ιατροδικαστής» (εκδόσεις Λιβάνη).
Ο Νιάρχος ξεπερνά γρήγορα το χαμό της Ευγενίας και το 1971 παντρεύεται την αδελφή της Τίνα, που φαίνεται να είναι ο μεγάλος του έρωτας. Η Τίνα είχε χωρίσει το 1959 με τον Ωνάση, αφού του είχε χαρίσει τα δύο παιδιά του, Αλέξανδρο και Χριστίνα, και στη συνέχεια τον Μαρκήσιο του Μπλάντφορντ. Το 1974 η Τίνα θα πεθάνει και αυτή από βαρβιτουρικά, εξαιτίας του χαμού του γιου της Αλέξανδρου σε αεροπορικό δυστύχημα. Οι φήμες οργιάζουν και πάλι. Η Τίνα πέθανε στο ξενοδοχείο «Ντε Σαντελιέ» του Παρισιού και ο Νιάρχος κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο.
Μετά την κρίση του 1973, ο Νιάρχος πούλησε κάποιες από τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις του και επεκτάθηκε στο εμπόριο διαμαντιών και τα χρηματοοικονομικά, φθάνοντας να κατέχει το 2% της μεγαλύτερης τράπεζας του κόσμου Citybank. Επένδυσε, επίσης, στα άλογα κούρσας με εκτροφεία στη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Συνέχιζε να εμπλουτίζει τη συλλογή έργων τέχνης του με έργα των Βαν Γκογκ, Γκόγια, Ελ Γκρέκο και Ρούμπενς. Η αυτοπροσωπογραφία του Πικάσο τού κόστισε 47.850.000 δολάρια το 1989.
Οι θαλαμηγοί του («Κρεολή», «Ατλαντίς 1 και 2») ήταν πλωτά μουσεία. Μοναδικοί πίνακες υπήρχαν στο σπίτι του Παρισιού (κτίσμα του 18ου αιώνα στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα), στο σαλέ του Σεν Μόριτζ, στη βίλα του στη Γαλλική Ριβιέρα, στο ρετιρέ του στο Κλάριτζ του Λονδίνου και φυσικά στη Σπετσοπούλα. Η συλλογή του, σύμφωνα με τους ειδικούς, κόστιζε πάνω από ένα 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Ο Νιάρχος βρισκόταν στην κορυφή και συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού «Fortune». Στις αρχές της δεκαετίας του '90 αποσύρθηκε στο ησυχαστήριό του στο Σεν Μόριτζ, όπου πέθανε στις 16 Απριλίου 1996, χτυπημένος από μια σπάνια αρρώστια, που του είχε παραλύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα.
Όσα είχε σκεφθεί και δεν πρόλαβε να κάνει ο ίδιος για την Ελλάδα, τα πραγματοποιεί σήμερα το «Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος», που συνεστήθη με τη διαθήκη του. Δραστηριοποιείται με την παροχή δωρεών στους τομείς της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, των τεχνών και του πολιτισμού. Το ίδρυμα, που διευθύνουν τα παιδιά του, ανακοίνωσε το 2006 ένα φιλόδοξο έργο: την κατασκευή Μεγάλης Βιβλιοθήκης και Λυρικής Σκηνής σ' ένα τμήμα του παλιού Ιπποδρόμου επί της Λεωφόρου Συγγρού.