Η ΒΟΙΘΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΑΣ. GREEK BLOGGERS

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12/02/10

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου
Γιορτάζουν: Μελέτιος
Επέτειοι: Ημέρα της Ερυθράς Χειρός
Ανατ.: 07.29
Δύση: 17.55
Σελήνη 28 ημερών

1541 ο Πέδρο δε Βαλδίβια, κατακτητής της Χιλής, ιδρύει την πόλη Σαντιάγο, μετέπειτα πρωτεύουσα της λατινοαμερικανικής χώρας.
1554 ένα χρόνο μετά την αναρρίχηση της στο θρόνο της Αγγλίας, στον οποίο παρέμεινε μόλις εννέα μέρες, η λαίδη Τζέιν Γκρέιν αποκεφαλίζεται, κατηγορούμενη για προδοσία.
1567 γεννιέται ο Άγγλος λυρικός ποιητής και συνθέτης Τόμας Κάμπιον, ένας από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς εκπροσώπους της ελισαβετιανής Αγγλίας.
1793 το αμερικανικό Κογκρέσο θεσπίζει τον πρώτο νόμο για τους φυγάδες σκλάβους, με τον οποίο υποχρεώνονται όλες οι Πολιτείες ακόμα και εκείνες, στις οποίες απαγορεύεται η δουλεία, να επιστρέφουν τους φυγάδες στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.
1809 γεννιέται, ακριβώς την ίδια ώρα με τον Αβραάμ Λίνκολν, ο Κάρολος Δαρβίνος, ο πατέρας της εξελικτικής θεωρίας, του "δαρβινισμού". Πέθανε το 1882.
1817 στη μάχη του Τσακαμπούκο και αφού διέσχισε τις Άνδεις, ο πατριωτικός στρατός της Χιλής καταφέρνει να κατατροπώσει τα ισπανικά στρατεύματα
1818 ο Χιλιανός Μπερνάρντο Ο Χίγκινς, ιδρυτής της σύγχρονης Χιλής, υπογράφει κοντά στην πόλη Κονσεψιόν την ανεξαρτησία της Χιλής.
1825 αποβιβάζεται στην Πελοπόννησο ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ πασάς με πολυπληθή αιγυπτιακό στρατό, βάζοντας σε κίνδυνο την ελληνική επανάσταση.
1832 ο Ισημερινός (Εκουαδόρ) προσαρτά τα νησιά Γκαλαπάγος (Galapagos)
1861 διεξάγεται ο πρώτος διασυλλογικός αγώνας ποδοσφαίρου στην Αγγλία μεταξύ των ομάδων της Sheffield και της Hallam
1865 ο δρ. Χένρι Χάιλαντ Γκάρνετ γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός, που μιλά ενώπιον της κατάμεστης Βουλής των Αντιπροσώπων. Πρώην σκλάβος και ο ίδιος, ο Γκάρνετ υπήρξε πάστορας της Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας στη 15η Λεωφόρο της Ουάσινγκτον.
1870 στη Γιούτα οι γυναίκες αποκτούν το δικαίωμα ψήφου
1877 μεταδίδεται για πρώτη φορά από το τηλέφωνο δημοσιογραφική ανταπόκριση στην εφημερίδα Μπόστον Γκλόουμπ της Βοστόνης από το Σάλεμ της Μασαχουσέτης, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.
1879 εγκαινιάζεται η πρώτη πίστα πατινάζ στην Β. Αμερική, το Madison Square Garden στη Νέα Υόρκη
1880 γεννιέται ο Τζον Λιούις, ηγέτης της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος των εργαζομένων μεταλλωρύχων της Αμερικής το διάστημα 1920-1960
1881 γεννιέται σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο (31/1 σύμφωνα με το Ιουλιανό) η Άννα Πάβλοβα, μία από τις πιο διάσημες μπαλαρίνες των αρχών του 20ου αιώνα.
1884 γεννιέται η Ρωσίδα ζωγράφος Μαρί Βασίλιεφ. Το 1908 ίδρυσε τη Ρωσική Ακαδημία, η οποία ένα χρόνο αργότερα πήρε το όνομα της και μετονομάστηκε σε Ακαδημία Βασίλιεφ.
1900 ιδρύεται το διεθνές ναυτικό νοσοκομείο στον Πειραιά.
1901 ο λόρδος Κάρζον, αντιβασιλέας των Ινδιών, αποφασίζει να δημιουργήσει μια νέα μεθοριακή επαρχία στο βορινό Παντζάμπ, προς τα σύνορα του Αφγανιστάν.
1908 έξι αυτοκίνητα από διαφορετικές χώρες ξεκινούν τον μεγαλύτερο αγώνα αυτοκινήτων από την Νέα Υόρκη μέχρι το Παρίσι. Τα αυτοκίνητα πηγαίνουν οδικώς μέχρι το Σαν Φρανσίσκο, με πλοίο μέχρι την Ιαπωνία και τη Ρωσία και οδικώς μέχρι το Παρίσι. Νικητής, μετά από 88 ημέρες, ανακηρύσσεται ο Αμερικανός George Schuster.
1909 ιδρύεται στις ΗΠΑ από δεκατρείς ακτιβιστές, ο Εθνικός Σύλλογος για τα Δικαιωμάτων των Εγχρώμων, μία οργάνωση, που μάχεται για τα δικαιώματα, κυρίως των Αφρικανοαμερικανών.
1910 ο Γάλλος εξερευνητής Ζαν Σαρκό γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που πατάει το πόδι του στην Ανταρκτική.
1911 με ψήφισμά τους προς τη Βουλή, πολλοί καθηγητές του Πανεπιστημίου ζητούν να καθιερωθεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους η καθαρεύουσα.
1912 οι στρατιωτικές αρχές της Τουρκίας σπεύδουν να συγκεντρώσουν στη Μακεδονία 25.000 άντρες για να προλάβουν το επαναστατικό κίνημα, το οποίο προβλεπόταν τον Απρίλιο.
1915 γενέθλιος ημέρα του Αβραάμ Λίνκολν, αρχίζει η κατασκευή του μνημείου προς τιμήν του, του Lincoln Memorial στην Ουάσινγκτον.
1916 πεθαίνει ο Γερμανός μαθηματικός Richard Dedekind
1919 παραδίνονται στην ελληνική πρεσβεία της Σόφιας πολλές Ελληνίδες της Μακεδονίας, που είχαν απαχθεί και χρησιμοποιούνταν ως υπηρέτριες σε σπίτια ανώτερων αξιωματικών της Βουλγαρίας.
1923 γεννιέται στη Φλωρεντία ο σκηνοθέτης των επιτυχιών Φράνκο Τζεφιρέλι.
1924 ανοίγει η σαρκοφάγος του Τουταγχαμών, δεκαπέντε χρόνια μετά την ανακάλυψη του τάφου του.
1933 γεννιέται στα Λουτρά Ηραίας, ο Έλληνας διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Η πρώτη του ταινία ήταν το 1965 "The Sleeping Car Murder", της οποίας έγραψε επίσης και το σενάριο. Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η πολυσυζητημένη ταινία "Ζ" στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Υβ Μοντάν και ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν.
1934 στην Αυστρία, τουλάχιστον 1.000 νεκροί είναι ο απολογισμός των διώξεων που εξαπολύει η φασιστική κυβέρνηση Ντόλφους κατά των αριστερών εργατών.
1938 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, τα γερμανικά στρατεύματα προελαύνουν στην Αυστρία.
1939 γεννιέται ο Ρέι Μάνζαρεκ, κιμπορντίστας των Doors.
1940 η ΕΣΣΔ υπογράφει εμπορική συμφωνία με τη Γερμανία για βοήθεια ενάντια στο βρετανικό αποκλεισμό.
1941 συναντώνται στην Ισπανία ο Φράνκο και ο Μουσολίνι, οι οποίοι δηλώνουν "ταυτότητα απόψεων".
1942 γεννιέται ο πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ.
1945 μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας μεταξύ αντιπροσώπων της ελληνικής Κυβέρνησης και του ΕΑΜ, με την οποία τερματίζεται ο εμφύλιος πόλεμος που είχε ξεκινήσει στις 3 Δεκεμβρίου 1944 στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ αποδέχονται να διαλυθεί ο ΕΛΑΣ.
1949 στην Αίγυπτο, δολοφονείται ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Χασάν ελ Μπάνα.
1951 ο Σάχης της Περσίας, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί, τελεί τους γάμους του με τη 17χρονη Σοράγια Εσφαντιάρ.
1953 παρά τις τεταμένες σχέσεις τους, η Αίγυπτος και η Βρετανία υπογράφουν συμφωνία, που αφορά στο μέλλον του Σουδάν.
1954 γεννιέται ο Φίλιπ Ζίμερμαν, δημιουργός του πιο διάσημου software κρυπτογράφησης e-mails.
1956 γεννιέται στο Κλίβελαντ του Οχάιο, ο Αμερικανός κωμικός ηθοποιός και παρουσιαστής τηλεοπτικών προγραμμάτων Αρσένιο Χολ.
1961 δολοφονείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος πρωθυπουργός του Κονγκό Πατρίς Λουμούμπα, από αποστάτες της Κατάνγκα. Η ακριβής ημερομηνία και οι συνθήκες του θανάτου του δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.
1962 ανεβαίνει στον παπικό θρόνο ο καρδινάλιος Ακίλε Ράντι, αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, με το όνομα Πίος ΙΑ.
1964 οι τέσσερις μουσικοί από το Λίβερπουλ, που αποτελούν τους Beatles, αρχίζουν να κατακτούν και την Αμερική. Κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ, νεαροί οπαδοί πλημμυρίζουν το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης και χρειάζεται ισχυρή αστυνομική δύναμη για να τους συγκρατήσει. Οι Beatles δίνουν δυο show στο Carnegie Hall. Τα πιο ακριβά εισιτήρια, πωλούνται για 5.50 δολάρια το άτομο
1965 η Δυτική Γερμανία, μετά από αραβικές πιέσεις, σταματά τις αποστολές στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ.
1968 επιστρέφει στο Σιάτλ των ΗΠΑ, ο κιθαρίστας Τζίμι Χέντριξ. Οι αρχές τον τιμούν με το χρυσό κλειδί της πόλης.
1969 το Ισραήλ καταρρίπτει στρατιωτικό αεροσκάφος της Συρίας.
1973 στον πόλεμο του Βιετνάμ, απελευθερώνονται από τους Βιετκόγκ, (Εθνικό μέτωπο για την Απελευθέρωση του Βιετνάμ) οι πρώτοι Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου.
1979 γίνεται κλοπή όπλων από το στρατόπεδο Ρεθύμνου.
1980 στη Νέα Υόρκη, αρχίζουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στη λίμνη Πλάσιντ.
1984 το Ιράν πραγματοποίησε επιδρομές εναντίον ιρακινών πόλεων.
1986 απελευθερώνεται μετά από οκτώ χρόνια στις σοβιετικές φυλακές ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ανατόλι Σαράνσκιν, μετά από συνεννόηση του Προέδρου Γκορμπατσόφ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν.
1991 το αμερικανικό γεωλογικό παρατηρητήριο ανακοινώνει ότι, οι σεισμοί σκότωσαν την περασμένη χρονιά 52.000 άτομα, σχεδόν όσα καθ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 80.
1992 πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών ο ηθοποιός Φάνης Χηνάς.
1993 ο έκπτωτος δικτάτορας του Μαλί, Μούσα Τραόρε, καταδικάζεται σε θάνατο για το ρόλο του στους φόνους 106 ατόμων κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών ταραχών, το 1991.
1994 ξεκινούν οι 17οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λιλεχάμερ της Νορβηγίας (ολοκληρώνονται στις 27/2). Συμμετέχουν 1.313 αθλητές και 488 αθλήτριες από 67 κράτη σε 61 αγωνίσματα
1995 η ΝΔ και η ΠΟΛΑΝ προτείνουν ως υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα τον Αθανάσιο Τσαλδάρη και τον Κωστή Στεφανόπουλο αντίστοιχα.
1996 στη Σρι Λάνκα, σκοτώνονται 30 άμαχοι κατά τη διάρκεια επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των ανταρτών.
1997 στο Περού, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των ανταρτών Τουπάκ Αμάρο (Φωτεινό Μονοπάτι) συμφωνούν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους για τον τερματισμό της ομηρίας 72 ανθρώπων, στην κατοικία του Ιάπωνα πρέσβη στη Λίμα.
1998 ο Νορβηγός Bjorn Daelie γίνεται ο πρώτος αθλητής, που κερδίζει 6 χρυσά μετάλλια σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες όταν παίρνει το χρυσό στο Ναγκάνο στα 10 χλμ classical cross-country race
1999 απαλλάσσεται από την Γερουσία ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον των κατηγοριών, που τον βαρύνουν για ψευδορκία και παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης, για το σκάνδαλο Λεβίνσκι.
2000 πεθαίνει ο Αμερικανός τραγουδιστής Jalacy Hawkins, ο οποίος έγινε διάσημος για την ερμηνεία του τραγουδιού "I put a spell on you".
2001 ο πρόεδρος της εταιρείας Celera Genomics ανακοινώνει στην Ουάσινγκτον την πλήρη καταγραφή του ανθρώπινου γενετικού κώδικα (DNA)
2002 ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας αποφασίζει ότι, τα πυρηνικά απόβλητα της χώρας θα αποθηκεύονται στην οροσειρά Yucca στη Νοτιοκεντρική Νεβάδα, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων.
2004 ο χειμώνας "δείχνει τα δόντια του" σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η χώρα μας παγιδεύεται σε κλοιό χιονιά και παγετού, με κύριο χαρακτηριστικό τις πολικές θερμοκρασίες, που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αποτελούν ρεκόρ 100ετίας. Αρκετές περιοχές κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται στις συγκοινωνίες και γενικά στις μετακινήσεις. Ακόμα και στην Αττική, στα βόρεια και ανατολικά του νομού, ο πάγος επιβάλλει τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Όπως είναι αναμενόμενο, οι καταστροφές στις καλλιέργειες είναι μεγάλες, οι προεκλογικές δραστηριότητες των κομμάτων "παγώνουν", ενώ στη διοίκηση του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" επιβάλλεται πρόστιμο τριών εκατομμυρίων ευρώ, για τα προβλήματα στη λειτουργία του.

Γεννησεις
1809: Τσαρλς Ντάργουιν, γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος, άγγλος φυσιοδίφης, «πατέρας» της θεωρίας περί της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής. [θαν. 19/4/1882]
1809: Αβραάμ Λίνκολν, 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ. [θαν. 15/4/1865]
1954: Τζίμης Πανούσης, σατιρικός καλλιτέχνης.

Θανατοι
1804: Ιμάνουελ Καντ, γερμανός φιλόσοφος, ιδρυτής του κριτικού ιδεαλισμού. («Η κριτική του καθαρού λόγου») [γεν. 22/4/1724]
1873: Σπυρίδων Τρικούπης, ιστορικός και πολιτικός. [γεν. 20/4/1788]
1980: Γεωργία Βασιλειάδου, ηθοποιός. [γεν. 1897]

Ημέρα της Ερυθράς Χειρός

Η Ημέρα της Ερυθράς Χειρός ή Ημέρα του Κόκκινου Χεριού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Φεβρουαρίου με σκοπό να θυμήσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του κόσμου για τα παιδιά που στρατεύονται παρά τη θέλησή τους σε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις. Πρόκειται για τη χειρότερη μορφή παιδικής κακοποίησης.
Παραδείγματα εκτεταμένης χρησιμοποίησης παιδιών ως στρατιωτών παρατηρούνται κυρίως σε χώρες της Αφρικής (Κονγκό, Ρουάντα,Ουγκάντα, Σουδάν, Ακτή Ελεφαντοστού), αλλά και στις Φιλιππίνες, τη Μυανμάρ (Βιρμανία) και την Κολομβία. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 300.000, το ένα τρίτο των οποίων είναι κορίτσια.
Η Ημέρα της Ερυθράς Χειρός καθιερώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2002, όταν τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Παιδιών στις Ενοπλες Συγκρούσεις. Η Ελλάδα επικύρωσε τη συνθήκη στις 22 Οκτωβρίου 2003.
Ο «Συνασπισμός για τη μη χρησιμοποιήση Παιδιών ως Στρατιωτών», που εδρεύει στο Λονδίνο και έχει την πρωτοβουλία των εκδηλώσεων, περιλαμβάνει στους κόλπους του οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Human Right Watch) και συνεργάζεται με τη UNICEF, τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.


Σήμα της Ημέρας είναι μια κόκκινη παλάμη, η οποία περικλείει το περίγραμμα ενός λευκού παιδιού - στρατιώτη.

Γεωργία Βασιλειάδου 1897 – 1980
Η ηθοποιός Γεωργία Βασιλειάδου γεννήθηκε το 1897 στην Αθήνα. Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Αθανασίου. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο νωρίς και προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της εργάστηκε ως πωλήτρια σε διάφορα εμπορικά καταστήματα.
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1918, αν και ξεκίνησε τις σπουδές της στη Γεννάδιο Σχολή το 1923. Αρχικά εμφανίστηκε σε κάποιες όπερες και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους θεατρικούς θιάσους της εποχής, όπως της Κυβέλης, της Μαρίκας Κοτοπούλη και του Δημήτρη Μυράτ.
Στα μέσα της δεκαετίας του '30 αποφάσισε να αποσυρθεί. Ωστόσο, το 1939 ο Αλέκος Σακελάριος της προσέφερε έναν μικρό ρόλο στη μουσική κωμωδία «Κορίτσια της παντρειάς», που αποτέλεσε την αρχή μιας δεύτερης καριέρας για τη μεσήλικη, πλέον, ηθοποιό. Τα επόμενα χρόνια και ως τα τέλη της δεκαετίας του '60, πρωταγωνίστησε σε πολλές κωμωδίες, ενώ σχημάτισε και δικούς της θιάσους.
Στον κινηματογράφο είχε κάνει την παρθενική της εμφάνιση το 1930, στην ταινία «Όνειρο του γλυπτού». Εξελίχθηκε σε μία από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς της μεγάλης οθόνης κατά τη δεκαετία του '50, πρωταγωνιστώντας σε ιδιαίτερα δημοφιλείς κωμωδίες, όπως «Το Στραβόξυλο» (1952), «Η ωραία των Αθηνών» (1954), «Η θεία από το Σικάγο» (1957), «Η κυρά μας η μαμή» (1958), «Ο θησαυρός του μακαρίτη» (1959).
Πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου του 1980.

ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ

Διάφορες Ειδήσεις - Συνεχής Ροή