Η ΒΟΙΘΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΑΣ. GREEK BLOGGERS

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18/06/10

Παρασκευή 18 Ιουνίου
Γιορτάζουν: Έρασμος
Ανατ.: 05.58
Δύση: 20.59
Σελήνη 6 ημερών
741 πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Λέων Γ' ο Ίσαυρος.
1155 ο Φρειδερίκος Α στέφεται βασιλιάς της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον Πάπα Αδριανό Δ.
1291 πεθαίνει ο βασιλιάς Αλφόνσο Γ της Αραγωνίας.
1704 πεθαίνει ο Βρετανός σατυρικός μεταφραστής και συγγραφέας, Τομ Μπράουν.
1712 γεννιέται ο Γάλλος διαφωτιστής, φιλόσοφος, θεωρητικός των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, συγγραφέας και βοτανολόγος Ζαν Ζακ Ρουσώ.
1757 γεννιέται ο Αργεντινός ηγέτης, Τσερβάζιο Αντόνιο ντε Ποσάδας.
1778 κατά τον Αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, τα βρετανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη Φιλαδέλφεια.
1812 γεννιέται ο Ρώσος συγγραφέας, Ιβάν Γκοντσάροφ, ιδιαίτερα γνωστός για το μυθιστόρημά του "Ομπλόμοφ".
1815 η Μάχη του Βατερλό. Οι ενωμένες δυνάμεις Βρετανών και Πρώσων, υπό τους στρατηγούς Ουέλλινγκτον και Μπλίχερ αντίστοιχα, συντρίβουν τις γαλλικές δυνάμεις, των οποίων ηγούνταν ο αυτοκράτωρας Ναπολέων Βοναπάρτης.
1858 ο Κάρολος Δαρβίνος αποφασίζει να εκδώσει τη θεωρία του για την εξέλιξη των ειδών με αφορμή ένα γράμμα, που λαμβάνει από το Βρετανό βιολόγο, Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας που περιείχε πανομοιότυπα με τα δικά του συμπεράσματα.
1865 πεθαίνει ο Ευάγγελος Ζάππας. Με τη διαθήκη του ορίζει να κτισθεί το Ζάππειο και χρηματοδοτεί τη θεσμοθέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων ανά τετραετία, παράλληλα με εκθέσεις βιομηχανικών και εμπορικών προϊόντων (4 συνολικά μεταξύ 1859 και 1888). Οι αγώνες αυτοί έμειναν γνωστοί στην ιστορία σαν Ζάππειες Ολυμπιάδες και αποτέλεσαν τον πρόδρομο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
1867 ο ίππος "Ruthless" κερδίζει το πρώτο Belmont Stakes.
1873 η Αμερικανίδα Σούζαν Άντονι, υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων και πρωτοπόρος στην προσπάθεια χορήγησης δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες τιμωρείται με πρόστιμο 100 δολαρίων επειδή προσπάθησε να ψηφίσει κατά τις προεδρικές εκλογές του 1872.
1877 γεννιέται ο Αμερικανός εικονογράφος, Τζέιμς Μοντγκόμερι Φλαγκ.
1901 γεννιέται η Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας Αναστασία, μικρότερη κόρη του αυτοκράτορα Νικόλαου του Β και της αυτοκράτειρας Αλεξάνδρας. Μέχρι της μέρες επιζεί ο θρύλος, που την ήθελε ως τη μοναδική επιζήσασα της οικογένειας των Ρομανόφ. Ποτέ δεν απεδείχθη ότι γλίτωσε από την ομαδική εκτέλεση της οικογένειας της από τους μπολσεβίκους.
1903 γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ρεϊμόντ Ραντιγκέ.
1910 σιδηροδρομικό δυστύχημα με δέκα νεκρούς σημειώνεται στο σταθμό της Βιλπρέ, της γραμμής Παρισιού-Ντρε.
1913 γεννιέται ο Αμερικανός πιανίστας, βιολονίστας και στιχουργός, Σάμι Καν.
1915 κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, τερματίζεται η δεύτερη μάχη της Αρτουά, με μεγάλες απώλειες και στη γερμανική και στη γαλλική πλευρά.
1918 γεννιέται ο Ιταλοαμερικανός οικονομολόγος, Φράνκο Μοντιλιάνι
1922 πεθαίνει ο Δανός αστρονόμος, Τζιακόμπους Καπτίν, ο οποίος πρώτος ανακάλυψε στοιχεία για τη γαλαξιακή περιστροφή.
1923 στην Ιταλία, εκρήγνυται το ηφαίστειο Αίτνα, με αποτέλεσμα 30.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα γειτονικά χωριά.
1928 πεθαίνει ο Νορβηγός εξερευνητής, Ρόαλντ Αμούνδσεν.
1929 γεννιέται ο Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος, Γιούργκεν Χάμπερμας
1930 αμερικανική εταιρία κυκλοφορεί το πρώτο της ταξί στους δρόμους των ΗΠΑ
1932 δημιουργείται η FIBA (με την ονομασία FIBB) στην Γενεύη της Ελβετίας. Η Ελλάδα είναι μία από τις οχτώ χώρες ιδρυτικά μέλη και εκπροσωπείται από τον Συμεών Μαυροσκούφη και τον Γιώργο Αμπατζίογλου. Στο πρώτο Δ.Σ. πρόεδρος εκλέγεται ο Ελβετός L. Boufard και γενικός γραμματέας ο William Jones. Το 1990, όταν γενικός γραμματέας είναι ο Borislav Stankovic, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος θα γίνει μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου.
1936 ο αήττητος Αμερικανός πυγμάχος Joe Louis χάνει από τον Γερμανό Max Schmeling. Σε αγώνα ρεβάνς που έγινε δύο χρόνια αργότερα, ο Λούις κερδίζει τον Schmeling σε ένα γύρο.
1937 γεννιέται η Αμερικανίδα μυθιστοριογράφος, Γκέιλ Γκοντγουίν.
1938 η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία διατηρεί τον τίτλο της κερδίζοντας 4-2 την Ουγγαρία στον τελικό του 3ου Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στο Στάδιο Colombes του Παρισιού. Λίγο πριν την έναρξη του τελικού ο Ιταλός δικτάτορας Benito Mussolini είχε τηλεγραφήσει στους παίκτες της Ιταλίας το μήνυμα νίκη ή θάνατος. Ο Βραζιλιάνος Leonidas Da Silva ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 8 γκολ σημειώνοντας 2 γκολ στο μικρό τελικό εναντίον της Σουηδίας.
1940 κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο κι ενώ η Γάλλια έχει περάσει σε γερμανική Κατοχή, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ, επικεφαλής των γαλλικών δυνάμεων κάνει έκκληση προς το λαό, από το Λονδίνο, να μην υπογραφεί η Συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, ωθώντας τον να αντισταθεί. Η έκκληση αυτή αυτό θεωρείται η απαρχή της Γαλλικής Αντίστασης.
1942 γεννιέται ο Θάμπο Μπέκι, μαύρος ηγέτης της Νοτίου Αφρικής επί εποχής Απαρτχάιντ και νυν Πρόεδρος της χώρας.
1943 ο Βρετανός αρχιστράτηγος Άτσιμπαλντ Γουέιβελ ορίζεται αντιβασιλέας στην Ινδία.
1945 ο Βρετανός φασίστας πολιτικός και εκφωνητής των ναζιστικών ραδιοφωνικών προπαγανδιστικών προγραμμάτων λόρδος Γουίλιαμ Τζόις κατηγορείται για προδοσία.
1948 υιοθετείται από τον ΟΗΕ η Διεθνής Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
1951 η Βρετανία προσφέρει στο Ιράν 10 εκατομμύρια στερλίνες για να της χορηγηθεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης της Αγγλοϊρανικής Εταιρείας Πετρελαίου.
1952 γεννιέται η διάσημη ηθοποιός, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, κόρη του Ιταλού σκηνοθέτη Ρομπέρτο Ροσελίνι και της Σουηδέζας σταρ του Χόλυγουντ Ίνγκριντ Μπέργκμαν.
1953 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ στέλνει επιστολή με την οποία επιπλήττει τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Σίγκμαν Ρι, επειδή απελευθέρωσε τους Βορειοκορεάτες αιχμαλώτους πολέμου, παρά την αντίθετη απόφαση του ΟΗΕ.
1954 ο Πιερ Μεντέ Φρανς γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.
1959 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός, Έθελ Μπάριμουρ.
1961 πλάκα, που βρέθηκε μετά από ανασκαφές στο Ισραήλ, στην Καισαρεία, με το όνομα του Πόντιου Πιλάτου, γίνεται η πρώτη ένδειξη ύπαρξης του ιστορικού αυτού προσώπου.
1962 η ναυτιλιακή κρίση, που έχει ξεσπάσει διεθνώς, προκαλεί πανικό μεταξύ των ελληνικών κύκλων, σύμφωνα με τον αθηναϊκό Τύπο.
1963 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μία εβδομάδα μετά την παραίτησή του, αναχωρεί χωρίς να γίνει αντιληπτός, με προορισμό το Λονδίνο.
1964 γεννιέται ο μεγαλύτερος γιος του Σαντάμ Χουσεΐν, Ούτα Χουσεΐν.
1965 κατά τον Πόλεμο στο Βιετνάμ οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν βόμβες Β-52 για να επιτεθούν στους αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Νότιου Βιετνάμ.
1966 γεννιέται ο κορυφαίος Καναδός αθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ κατά τη δεκαετία 1980-1990, Κερτ Μπράουνινγκ.
1967 ο Jack Nicklaus πετυχαίνει νέο ρεκόρ με 275 χτυπήματα στο νικητήριο αγώνα με τον Arnold Palmer για το US Open, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Ben Hogan από το 1948 κατά ένα χτύπημα.
1969 στην Ελλάδα, για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας συστήνονται 11 λεωφορειακές γραμμές συνεχείας.
1971 τοποθετείται Έλληνας πρεσβευτής στα Τίρανα.
1972 118 άτομα σκοτώνονται κατά τη συντριβή αεροσκάφους, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Λονδίνου.
1975 στη Σαουδική Αραβία, ο πρίγκιπας Φεϊζάλ Μουσάιντ αποκεφαλίστηκε δημόσια για τη δολοφονία του βασιλιά Φεϊζάλ, στις 25 Μαρτίου.
1979 στη Βιέννη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Κάρτερ και ο Σοβιετικός ηγέτης Μπρέζνιεφ υπογράφουν τη νέα συμφωνία για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων.
1982 πεθαίνει ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος, Τζον Τσίβερ.
1983 η Σάλι Ράιντ γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα, που ταξιδεύει στο διάστημα.
1985 για πρώτη φορά στην 63χρονη ιστορία του Wimbledon δυο αθλήτριες, η Chris Evert - Lloyd και η Martina Navratilova, ανακηρύσσονται ισοδύναμες πρώτες, όταν η επιτροπή δεν καταφέρνει να επιλέξει μια από τις δυο ως καλύτερη.
1986 ξεκινάει το πρώτο τουρνουά μπάσκετ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" ύστερα από προτροπή του ομοσπονδιακού προπονητή Κώστα Πολίτη για την καλύτερη προετοιμασία της εθνικής ομάδας ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ισπανίας. Η Ελλάδα θα καταλάβει την τρίτη θέση γνωρίζοντας την ήττα από Γιουγκοσλαβία και Ιταλία. Στο μέλλον το τουρνουά θα συμπεριληφθεί στο επίσημο καλεντάρι της FIBA.
1989 η ΝΔ ανακηρύσσεται πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, λαβαίνοντας το 44,25% των ψήφων, ενώ το ΠΑΣΟΚ το 39,15%.
1990 τη δημιουργία οικονομικής κοινότητας, ανάλογης της ΕΟΚ, αποφασίζουν τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής.
1991 στις ΗΠΑ, έκθεση της Γερουσίας αποκαλύπτει ότι, τα ειδεχθή εγκλήματα αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό στις αγροτικές περιοχές από ότι, στις μεγάλες πόλεις.
1992 στη Νότια Αφρική, 15 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, σφαγιάζονται σε καταυλισμό στο Γιοχάνεσμπουργκ, μετά από επίθεση των Ζουλού.
1993 στην Κίνα, ανοίγει το πρώτο "sex shop" μόνο για γυναίκες στο Πεκίνο.
1994 ξεκινούν οι "Αγώνες Ομοφυλοφίλων" στη Νέα Υόρκη που θα ολοκληρωθούν στις 25 του ιδίου μήνα.
1995 ο Michael Johnson γίνεται ο πρώτος Αμερικανός πρωταθλητής στα 200 και 400μ από το 1899, κερδίζοντας και τις δυο κούρσες στα USA-Mobil Championships.
1996 στην Αλβανία, τις 105 από τις 115 άμεσα εκλεγόμενες έδρες της Βουλής κερδίζει το Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου Μπερίσα στις επαναληπτικές εκλογές.
1997 στην Τουρκία, ο Ερμπακάν υποβάλει την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, βάσει της συμφωνίας για το μοίρασμα της εξουσίας με τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό.
1999 η εθνική ομάδα στίβου ανδρών συγκεντρώνει 80 βαθμούς (έναντι 79 της Πολωνίας) και παραμένει στην Super League όταν η ομάδα σκυταλοδρομίας 4x400μ στην τελευταία κούρσα των αγώνων τερματίζει στην πέμπτη θέση με νέο πανελλήνιο ρεκόρ 3:04.43 στο Bruno Zauli που γίνεται στο Παρίσι.
2000 μετά από 12 χρόνια οι LA Lakers κατακτούν το 12ο τίτλο ΝΒΑ όταν κερδίζουν στους τελικούς τους Indiana Pacers με 4-2. Για τον προπονητή τους Phil Jackson είναι ο 7ος τίτλος και ο πρώτος χωρίς τον Michael Jordan. O Shaquil ONeil προσθέτει τον τίτλο του MVP των playoffs σε αυτόν της κανονικής περιόδου και του All-Star Game, ενώ ο αναπληρωματικός center John Salles γίνεται ο πρώτος παίκτης ΝΒΑ που κερδίζει τον τίτλο με 3 διαφορετικές ομάδες (Detroit, Chicago και Lakers).
2004 σταρ τού Χόλιγουντ, αλλά και ένας πρώην Πρόεδρος, συγκεντρώνονται για να αποχαιρετήσουν τον μεγάλο αναμορφωτή τής μαύρης μουσικής, Ρέι Τσαρλς, που κηδεύτηκε με τη συνοδεία ήχων γκόσπελ, μπλουζ και ριθμ εντ μπλουζ. Ο Ρέι Τσαρλς, είχε πεθάνει πριν οκτώ μέρες από οξεία πάθηση στο συκώτι σε ηλικία 73 ετών.

Γεννησεις
1929: Γιούργκεν Χάμπερμας, γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος.
1939: Γιώργος Μαρίνος, τραγουδιστής και ηθοποιός.
1942: Σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ, άγγλος τραγουδοποιός. («Beatles», «Wings»)

Θανατοι
741: Λέων Γ' ο Ίσαυρος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. [γεν. 685]
1865: Ευάγγελος Ζάππας, εθνικός ευεργέτης. [γεν. 1800]
1928: Ρόαλντ Αμούντσεν, νορβηγός εξερευνητής του Νοτίου Πόλου. [γεν. 16/7/1872]

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17/06/10

Πέμπτη 17 Ιουνίου
Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας
Ανατ.: 05.58
Δύση: 20.59
Σελήνη 6 ημερών
1239 γεννιέται ο βασιλιάς της Βρετανίας Εδουάρδος Α.
1497 στο Λονδίνο, ξεσπά η μάχη της Γέφυρας του Ντέπφορντ, στην οποία δυνάμεις του βασιλιά Ερρίκου Ζ απωθούν επαναστάτες από την Κορνουάλη, που διαμαρτύρονται για τους αβάσταχτους φόρους.
1579 κάνοντας τον περίπλου της Γης, ο εξερευνητής, Φράνσις Ντρέικ, φθάνει στην Καλιφόρνια, την οποία ονομάζει "Νέα Αλβιώνα" προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ.
1682 γεννιέται ο Κάρολος ΙΒ, που ανέβηκε στο θρόνο της Σουηδίας σε ηλικία 15 ετών.
1696 πεθαίνει ο βασιλιάς της Πολωνίας, Ιωάννης Γ.
1703 γεννιέται ο θεολόγος και ιδρυτής της εκκλησίας των Μεθοδιστών, Τζον Γουέσλι.
1776 ολοκληρώνεται η απόβαση των Αμερικανών στο Κεμπέκ του Καναδά.
1789 καθώς πλησιάζει η Γαλλική Επανάσταση, η Σύνοδος των Πληβείων αυτοανακηρύσσεται σε Εθνοσυνέλευση, με στόχο να αποσπάσει προνόμια και εξουσία από το βασιλιά, Λουδοβίκο ΙΣΤ.
1810 γεννιέται ο Φερδινάνδος Φρέιλιγκραθ, Γερμανός συγγραφέας.
1818 γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης, Σαρλ Γκουνό, που μετέφερε στην όπερα τον "Φάουστ" του Γκαίτε.
1832 γεννιέται ο Γουίλιαμ Κρουκ, Άγγλος χημικός, που ανακάλυψε το στοιχείο τάλιο.
1871 γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας και υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων, Τζέιμς Γουέλντον Τζόνσον.
1881 γεννιέται ο παγκόσμιος πρωταθλητής του μποξ, Τόμι Μπερνς.
1882 γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης, Ιγκόρ Στραβίνσκι.
1885 φθάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης το "Άγαλμα της Ελευθερίας", ως δώρο των Γάλλων προς τους Αμερικανούς.
1898 πεθαίνει ο Βρετανός ζωγράφος, Έντουαρντ Τζόουνς.
1903 ο εξερευνητής Ρόαλντ Ραμούδσεν ξεκινά το πρώτο πέρασμα από τον Ατλαντικό Ωκεανό στον Ειρηνικό, με κατεύθυνση από ανατολάς προς δυσμάς.
1904 γεννιέται ο ηθοποιός, Ράλφ Μπέλαμι, που έκλεισε την καριέρα του με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία "Pretty Woman".
1907 γεννιέται ο Τσαρλ Ιμς, Αμερικανός σχεδιαστής και αρχιτέκτονας.
1910 παρ όλες τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων βουλευτών, η οθωμανική Βουλή ψηφίζει νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι αμφισβητούμενες εκκλησίες στη Μακεδονία περιέρχονται στους Βούλγαρους.
1911 40-60.000 οπαδοί της Κίνησης των Γυναικών για Ψήφο, παίρνουν μέρος σε μεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο.
1917 γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής Ντιν Μάρτιν.
1919 το έκτακτο στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τους υπουργούς των κυβερνήσεων Λάμπρου και Σκουλούδη, Μερκούρη, Εσλιν, Σαγιάν και Πεσματζόγλου, ως υποκινητές εμφύλιου πολέμου. Οι καταδικασθέντες υπέβαλαν αίτηση αναθεώρησης.
1920 γεννιέται ο Γάλλος βιολόγος, Φρανσουά Τζέικομπ, που τιμήθηκε με Νόμπελ το 1965, για τις μελέτες του σχετικά με τη συμβολή του DNA και του RNA στην ανάπτυξη του εμβρύου.
1925 29 χώρες υπογράφουν το Πρωτόκολλο της Γενεύης, που απαγορεύει τη χρήση δηλητηριωδών αερίων στον πόλεμο.
1929 γεννιέται ο Ρώσος άσσος του σκακιού και παγκόσμιος πρωταθλητής, Τίγκρα Πετροσιάν.
1932 στη Χιλή, η σοσιαλιστική δημοκρατία τερματίζεται, με την εξορία των Μάρμαντιουκ Γκρόουβ και Εντουάρντο Μάτι στη Νήσο Ίστερ.
1938 η Ιαπωνία κηρύσσει τον πόλεμο στην Κίνα.
1939 τελευταίο θύμα δημόσιου αποκεφαλισμού στη Γαλλία, είναι ο Ευγένιος Βάιντμαν.
1941 τα ιταλικά στρατεύματα αρχίζουν να αντικαθιστούν τα γερμανικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
1944 η Ισλανδία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Δανία.
1945 ο Άρης Βελουχιώτης αυτοκτονεί στα Τζουμέρκα.
1946 γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης και τραγουδιστής, Μπάρι Μανίλοου.
1947 η PanAmerican γίνεται η πρώτη εμπορική αεροπορική εταιρία.
1950 στο Σικάγο των ΗΠΑ, ο Ρίτσαρντ Λέισλερ πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση ήπατος.
1951 στις εκλογές της Γαλλίας, πρώτο κόμμα εκλέγεται το κομμουνιστικό, παρόλο που οι κομμουνιστές χάνουν έδαφος σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.
1952 ιδρύονται στη Λάρισα δυο εργοστάσια κατασκευής δημοσιογραφικού χάρτου από το άχυρο του Θεσσαλικού Κάμπου.
1953 στο ανατολικό Βερολίνο, οι εργάτες απεργούν και ξεσηκώνονται εναντίον των σοβιετικών δυνάμεων.
1958 γεννιέται ο τραγουδιστής των "Dead Kennedys", Τζέλο Μπριάφα.
1961 ιδρύεται το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα του Καναδά.
1962 η Βραζιλία κατακτά το 7ο Παγκόσμιο Κύπελλο, στο Σαντιάγο της Χιλής, κερδίζοντας στον τελικό την Τσεχοσλοβακία με 3-1 σε μια διοργάνωση, όπου ανακηρύσσονται 6 πρώτοι σκόρερ με 4 γκολ και χαρακτηρίζεται σαν το "Κύπελλο της Μεγάλης Σφαγής", λόγω της βίας και των επεισοδίων που σημειώθηκαν. Ο Βραζιλιάνος Garrincha, που αποκαλείται "η ντρίμπλα του Θεού", είναι η μορφή αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το ελάττωμα, που έμεινε στο δεξί του πόδι λόγω πολιομυελίτιδας, του χάρισε το προνόμιο της εκπληκτικής ντρίμπλας.
1964 στην παράταση του αγώνα Κυπέλλου Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, περίπου 25.000 εξαγριωμένοι φίλαθλοι, που πιστεύουν ότι ο αγώνας είναι στημένος, εισβάλλουν και καταστρέφουν ολοκληρωτικά το γήπεδο της Λεωφόρου. Στην κανονική του διάρκεια, ο αγώνας είχε λήξει ισόπαλος με 1-1 (Δομάζος - Νεοφώτιστος).
1966 γεννιέται ο ηθοποιός, Τζέισον Πάτρικ.
1967 η Κίνα δοκιμάζει την πρώτη της βόμβα υδρογόνου.
1971 ΗΠΑ και Ιαπωνία υπογράφουν συμφωνία για την επιστροφή της Οκινάγουα στην Ιαπωνία, το 1972.
1972 στις ΗΠΑ, πέντε άντρες συλλαμβάνονται, ενώ προσπαθούν να τοποθετήσουν σύστημα παρακολούθησης στο εκτελεστικό γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος, στο κτίριο Γουοτεργκέιτ της Ουάσινγκτον. Το σκάνδαλο που ακολουθεί, είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Νίξον το 1974.
1979 η διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι το κυρίαρχο θέμα του αθηναϊκού Τύπου.
1980 γεννιέται η άσσος του τένις, Βένους Ουίλιαμς, αδερφή και συμπαίκτρια της πρωταθλήτριας του αθλήματος, Σερένα.
1982 ο μέσος της Manchester United Norman Whiteside γίνεται ο νεότερος παίκτης που συμμετέχει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.
1983 ο πάπας ζητά από την Πολωνία να άρει το στρατιωτικό νόμο.
1989 το ΚΚΕ καταδικάζει τις δηλώσεις Ντενκτάς, ο οποίος καλεί τους μουσουλμάνους, που εγκαταλείπουν τη Βουλγαρία, να εγκατασταθούν στα Κατεχόμενα της Κύπρου.
1991 στη Νότια Αφρική, καταργείται ο τελευταίος νόμος του Απαρτχάιντ, που προέβλεπε τη διάκριση των κατοίκων σύμφωνα με τη φυλή τους, από τη στιγμή της γέννησή τους.
1992 στο Λονδίνο, το κλείσιμο του παλαιότερου ζωολογικού κήπου στον κόσμο αποφασίζουν οι ιδιοκτήτες του, εξαιτίας της μείωσης των επισκεπτών και των οικονομικών προβλημάτων.
2002 πεθαίνει ο Αμερικανός δρομέας, Γουίλι Ντάβενπορτ, χάλκινος Ολυμπιονίκης στους Αγώνες του 1976.

Γεννησεις
1818: Σαρλ Φρανσουά Γκουνό, γάλλος συνθέτης. («Φάουστ») [θαν. 18/10/1893]
1936: Κεν Λόουτς, βρετανός σκηνοθέτης.
1974: Μάρκος Παγδατής, κύπριος τενίστας.

Θανατοι
1631: Μουμτάζ Μαχάλ, σύζυγος του μογγόλου αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν Α'. Προς τιμήν της, ο σύζυγό της δημιούργησε μεγαλόπρεπο μνημείο, το γνωστό Ταζ Μαχάλ. [γεν. 1593]
1771: Ιωάννης Βλάχος (Δασκαλογιάννης), κρητικός αγωνιστής, αρχηγός της εξεγέρσεως των Σφακίων. Γδάρθηκε ζωντανός από τους Τούρκους στο Ηράκλειο. [γεν. 1722]
2007: Τζιανφράνκο Φερέ, ιταλός μόδιστρος. [γεν. 15/8/1944]

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας
Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω 100 χώρες στον κόσμο. Προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και πλημμύρες.
Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες, την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
200 χώρες του κόσμου συντονίζουν της ενέργειές τους για την καταπολέμηση του φαινομένου, μέσω του ΟΗΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή καθιερώθηκε και η 17η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποιησης και της Ξηρασίας.
Στη χώρα μας, το ένα τρίτο των εδαφών υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης.

ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ

Διάφορες Ειδήσεις - Συνεχής Ροή