Η ΒΟΙΘΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΑΣ. GREEK BLOGGERS

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Σαν Σήμερα: 03/12/2009

3 Δεκεμβρίου
Γιορτάζουν: Δόμνα
Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες


1621 ο Γαλιλαίος εφευρίσκει το τηλεσκόπιο.

1755 γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος πορτραίτων Γκίλμπερτ Στιούαρτ.
1818 το Ιλινόις ανακηρύσσεται η 21η Πολιτεία των ΗΠΑ.
1833 ανοίγει στο Όμπερλιν του Οχάιο το Oberlin Collegiate Institute το πρώτο Πανεπιστήμιο, που δέχεται αγόρια και κορίτσια με ίσους όρους, εγγράφοντας 29 αγόρια και 15 κορίτσια.
1855 διεξάγεται ο μεγαλύτερος σε διάρκεια (6 ώρες και 15 λεπτά) καταγεγραμμένος αγώνας πυγμαχίας χωρίς γάντια μεταξύ των Τζέιμς Κέλι και Τζόναθαν Σμιθ, στην Μελβούρνη της Αυστραλίας
1857 γεννιέται ο Πολωνός συγγραφέας Τζόζεφ Κόνραντς.
1894 πεθαίνει σε ηλικία 44 ετών ο Σκωτσέζος μυθιστοριογράφος Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον. Έγραψε το πασίγνωστο «Νησί των Θησαυρών» το 1883 και την «Παράξενη ιστορία του Δρ Τζέκιλ και του Μίστερ Χάιντ», το 1886.
1895 γεννιέται η Άννα Φρόιντ, κόρη του Αυστριακού ψυχιάτρου Σίγκμουντ Φρόιντ, πατέρα της ψυχανάλυσης. Η Άννα θεμελίωσε την παιδική ψυχανάλυση.
1897 τροποποιούνται τα ελληνοτουρκικά σύνορα εις βάρος της Ελλάδας.
1907 κάνουν το ντεμπούτο τους στο θέατρο στο έργο "The Warrens of Virginia" η μετέπειτα σταρ του Χόλιγουντ Μαίρη Πίκφορντ και ο μελλοντικός διάσημος σκηνοθέτης Σεσίλ ντε Μιλ. Και οι δύο θα κυριαρχήσουν αργότερα στον αμερικανικό κινηματογράφο.
1910 εγκαινιάζεται στο Παρίσι το 12ο Σαλόνι Αυτοκινήτου από ομάδα υπουργών, γερουσιαστών και βουλευτών. Εκεί γίνεται, για πρώτη φορά, επίδειξη της λάμπας από νέον, που σχεδιάστηκε από τον Γάλλο φυσικό Ζορζ Κλοντ.
1912 λήγει ο Α Βαλκανικός Πόλεμος με τη συνθήκη, που υπογράφουν η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο με την Τουρκία.
1918 ολοκληρώνεται η Συνδιάσκεψη των Συμμάχων (Αντάτ) και η Γερμανία πρέπει να καταβάλλει τις αποζημιώσεις της.
1919 πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Πιερ Ωγκίστ Ρενουάρ.
1921 νέα συλλαλητήρια στις κυπριακές πόλεις πραγματοποιούνται για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα
1922 γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης. Ανάμεσα στα έργα του η «Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» και «Η αυλή των θαυμάτων».
1924 ο πυγμάχος Τζακ Σάρκι χάνει την άδειά του μετά από απόφαση της Επιτροπής Πυγμαχίας της Νέας Υόρκης επειδή σε αγώνα χτύπησε τον διαιτητή Εντι Πέρντι.
1929 γενική είναι η κινητοποίηση των Ελλήνων αγροτών και εργατών κατά της κυβέρνησης, για την ικανοποίηση διαφόρων αιτημάτων τους.
1930 γεννιέται ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Λικ Γκοντάρ, πρωτοπόρος της κινηματογραφικής κίνησης Νουβέλ Βάγκ.
1934 προσαρτάται στην Λιβύη η ιταλική αποικία της Τρίπολης και της Κυρηναϊκής.
1935 η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Ελεανόρ Ρούσβελτ εισηγείται τον πρώτο νόμο για ένα πρόγραμμα στέγασης των χαμηλόμισθων.
1942 κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής παραιτείται η κυβέρνηση Τσολάκογλου και ορκίζεται νέα Κυβέρνηση υπό τον καθηγητή Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο. Ο νέος Πρωθυπουργός με διάγγελμα εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τις Αρχές Κατοχής.
1944 η αμερικανική Κυβέρνηση ζητά από τα Ηνωμένα Έθνη να εκδιώξουν τον δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο από την Ισπανία.
1948 γεννιέται ο τραγουδιστής των Black Sabbath Όζι Όσμπορν.
1950 στην Κορέα, τα κινεζικά στρατεύματα πλησιάζουν την Πιονγκγιάνγκ. Οι δυνάμεις του ΟΗΕ υποχρεώνονται να υποχωρήσουν προς νότο.
1951 στην Αίγυπτο, 20 άτομα χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μιας από τις σκληρότερες μάχες ανάμεσα στους Βρετανούς και στους Αιγυπτίους, στην περιοχή του Σουέζ.
1952 στις ΗΠΑ, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων: Το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο απαγορεύει την κατασκευή χωριστών χώρων αναμονής, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο καταργεί τις διακρίσεις σε δημόσια πάρκα, πισίνες και άλλες εγκαταστάσεις.
1956 ο Γουίλτ Τσάμπερλεν, ένα από τα κορυφαία αστέρια του NBA, κάνει το κολεγιακό του ντεμπούτο με το πανεπιστήμιο του Κάνσας σημειώνοντας 52 πόντους.
1959 πρόεδρος της ΕΔΑ επανεκλέγεται ο Ιωάννης Πασσαλίδης.
1960 γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζούλιαν Μουρ.
1962 νέφος, που σκεπάζει το Λονδίνο προκαλεί το θάνατο 55 ατόμων από δηλητηρίαση.
1963 στην Ελλάδα, αποφασίζεται ότι, τα διδακτικά βιβλία θα διανέμονται δωρεάν στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων.
1964 ιδρύεται στη Δανία η ομάδα της Brondby με την ένωση δύο ποδοσφαιρικών σωματείων του Brondbyoster και του Brondbyvester και οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν και άλλα αθλήματα όπως χάντμπολ, γυμναστική και μπάντμιντον.
1965 γεννιέται η Γερμανίδα πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καταρίνα Βιτ.
1967 ο Αυστραλός Ντέρεκ Κλέϊτον είναι ο πρώτος αθλητής, που κάνει επίδοση κάτω από 2 ώρες και 10 λεπτά στον μαραθώνιο δρόμο με 2:09.36.
1969 οι παραγωγοί του μιούζικαλ "Ιησούς Χριστούς Υπέρλαμπρο Άστρο" προσφέρουν το ρόλο του Χριστού στον Τζον Λένον.
1971 νέος πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν ξεσπά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Μπανγκλαντές.
1972 από τη συντριβή ισπανικού αεροσκάφους στα Κανάρια Νησιά σκοτώνονται 155 άτομα.
1976 εφτά άντρες πυροβολούν το σπίτι του Μπομπ Μάρλεϊ στο Κένσινγκτον του Λονδίνου την ώρα, που ο Μάρλεϊ κάνει εκεί πρόβες με τους Wailers. Τραυματίζονται, ευτυχώς ελαφρά, ο ίδιος, η γυναίκα του Ρίτα, ένας φίλος του και ο μάνατζερ των Wailers, Ντον Τέιλορ.
1979 έντεκα νέοι σκοτώνονται σε συναυλία του συγκροτήματος WHO στο Σινσινάτι του Οχάιο, όταν ποδοπατούνται πάνω στον πανικό για την εύρεση θέσεων.
1984 στο Bhopal της κεντρικής Ινδίας συμβαίνει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές καταστροφές, όταν από εργοστάσιο επεξεργασίες πυρηνικών αποβλήτων, που βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή, διαρρέει ένα τεράστιο τοξικό νέφος, προκαλώντας ακαριαία το θάνατο σε 2.000 ανθρώπους και τραυματίζοντας 600.
1988 πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής Λάκης Γαβαλάς.
1989 σκοτώνεται ο σέντερ φορ της Ρεάλ Μαδρίτης Φερνάντο Μαρτίν σε τροχαίο δυστύχημα έξω από τη Μαδρίτη. Δύο μέρες μετά γίνεται η κηδεία του ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης νικά τον ΠΑΟΚ με 92-71.
1991 στο Λίβανο, οι Σιίτες Μουσουλμάνοι ελευθερώνουν τον Αμερικανό Άλαν Στιν, μετά από πέντε χρόνια ομηρίας του.
1992 πετρελαιοκηλίδα, που σχηματίζεται από τη διαρροή 80.000 τόνων αργού πετρελαίου από το ελληνικό δεξαμενόπλοιο Sea Aegean, που προσαράζει την ώρα, που μπαίνει στο λιμάνι της Λα Κορούνια, στην Ισπανία, απειλεί την περιοχή με τεράστια οικολογική καταστροφή.
1993 οι ΗΠΑ και η Ουκρανία απoτυγχάνουν να λύσουν τη διαφωνία τους σχετικά με τα αποθέματα 1.000 και πλέον πυρηνικών κεφαλών μεγάλου βεληνεκούς.
1994 ο Αμερικανός ποδηλάτης Γκρέγκ Λε Μοντ, τρεις φορές νικητής του Γύρου της Γαλλίας, ανακοινώνει την αποχώρησή του λόγω ασθένειας των μυών, που δεν του επιτρέπει να αγωνίζεται σε μεγάλες διοργανώσεις
1995 στην Ισπανία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Ισπανός πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, υπογράφουν τη Νέα Υπερατλαντική Ατζέντα, ένα πρόγραμμα για τις σχέσεις και την κοινή ευρω-αμερικανική δράση τον 21ο αιώνα, που προβλέπει συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, του εμπορίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση του εγκλήματος της τρομοκρατίας και των ναρκωτικών.
1996 με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά αποφυλακίζεται ο Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Ρασίντ, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση και πρόκληση σοβαρών βλαβών σε αεροσκάφος της ΠΑΝ-ΑΜ το 1982, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του.
1997 με την ιδιότητα του υπουργού αθλητισμού της Βραζιλίας ο Πελέ επισκέπτεται το Λονδίνο και χρίζεται επίτιμος Ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ.
1998 ο Βραζιλιάνος μπασκετμπολίστας Όσκαρ Σμιντ ξεπερνά τους 41.000 πόντους στην καριέρα του. Ο Σμιντ είχε παίξει στην Αθήνα το 1989, όταν σαν παίκτης της Σναϊντέρο Καζέρτα είχε αντιμετωπίσει την Ρεάλ του μεγάλου Ντράζεν Πέτροβιτς στον τελικό του Κυπέλλου Ευρώπης.
1999 λήγει χωρίς να καταλήξει σε κάποια συμφωνία η Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Σιάτλ των ΗΠΑ, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι από 135 χώρες. Οι δεκάδες χιλιάδες «πολέμιοι της παγκοσμιοποίηση», που διαδήλωναν επί μέρες στην πόλη, πανηγυρίζουν.
2000 ο 24χρονος Βραζιλιάνος Γκουστάβο Κουερτέν νικά τον Αντρέ Αγκάσι στον τελικό του τουρνουά της Λισσαβόνας και γίνεται ο πρώτος Νοτιοαμερικανός τενίστας, που ανεβαίνει στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης.
2003 μια από τις πιο μακάβριες υποθέσεις στα δικαστικά χρονικά αρχίζει να εκδικάζεται στο Βερολίνο. Πρόκειται για την υπόθεση του 40χρονου τεχνικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, Αρμιν Μέιβες, που σκότωσε και έφαγε τον 43χρονο, Μπερντ-Γιούργκεν Μπράντες, τον οποίο βρήκε μέσω αγγελίας στο διαδίκτυο. Ο Μέιβες, αφού ακρωτηρίασε τα γεννητικά όργανα του Μπράντες και τα έφαγαν μαζί, συνέχισε στη δολοφονία του δευτέρου, μετά από έκκληση του ιδίου.

Γεννησεις

1857: Τζόζεφ Κόνραντ, πολωνικής καταγωγής βρετανός συγγραφέας. Γνωστότερα έργα του «Ο Λόρδος Τζιμ» και «Η Καρδιά του Σκοταδιού», πάνω στην οποία βασίστηκε η ταινία του Κόπολα «Αποκάλυψη Τώρα». [θαν. 3/8/1924]
1911: Νίνο Ρότα, ιταλός συνθέτης, που «έντυνε» μουσικά τις ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι. [θαν. 10/4/1979]
1930: Ζαν Λικ Γκοντάρ, γάλλος σκηνοθέτης, ο επονομαζόμενος και «πάπας της νουβέλ βαγκ».

Θανατοι
1888: Καρλ Τσάις, γερμανός βιομήχανος που κέρδισε παγκόσμια φήμη ως κατασκευαστής οπτικών οργάνων. [γεν. 11/9/1816]
1894: Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, σκωτσέζος συγγραφέας. («Το Νησί των Θησαυρών», «Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ») [γεν. 13/11/1850]
1919: Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ, γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος. [γεν. 25/2/1841

ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ

Διάφορες Ειδήσεις - Συνεχής Ροή