Η ΒΟΙΘΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΑΣ. GREEK BLOGGERS

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14/04/10

Τετάρτη 14 Απριλίου
Γιορτάζουν: Αρίσταρχος, Θωμαΐς
Ανατ.: 06.55
Δύση: 20.03
Νέα Σελήνη
69 ο Βιτέλιος Αύλος, οδηγεί τις ρηνανικές λεγεώνες σε νίκη εναντίον του Ρωμαίου αυτοκράτορα Όθωνα Μάρκου Σάλβιου και καταλαμβάνει το θρόνο.
1205 διεξάγεται η μάχη της Αδριανούπολης, μεταξύ βουλγαρικών στρατευμάτων και Σταυροφόρων.
1450 στη μάχη του Φορμινί, οι Γάλλοι εκμηδενίζουν τις αγγλικές δυνάμεις, βάζοντας τέλος στην κυριαρχία της Αγγλίας, στα εδάφη της βόρειας Γαλλίας.
1629 γεννιέται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του 17ου αιώνα, ο Ολλανδός φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος Κρίστιαν Χόιχενς.
1632 κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, οι Σουηδοί υπό τον Γουστάβο Αδόλφο καταφέρνουν νίκη επί της Ιερής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1759 πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης του μπαρόκ, Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του, που συνήθως ακούμε τα Χριστούγεννα είναι το ορατόριο του "Ο Μεσσίας".
1775 ιδρύεται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο και τον Βενιαμίν Ρας, η πρώτη οργάνωση για την εξάλειψη της δουλείας.
1828 κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, υπό τον τίτλο "Αμερικανικό Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας" η πρώτη έκδοση του γνωστού λεξικού του Αμερικανού λεξικογράφου Νόα Γουέμπστερ.
1837 ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
1842 γεννιέται η Κάθριν Ίντοουζ. Στα 18 της χρόνια θα γίνει γνωστή ως το τέταρτο αναγνωρισμένο θύμα του Τζακ του Αντεροβγάλτη.
1860 ο πρώτος καβαλάρης του έφιππου αμερικανικού ταχυδρομείου "Πόνι Εξπρές" φτάνει στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια.
1865 ο Τζον Γουίλκς Μπούθ, υποστηρικτής των Νοτίων, πυροβολεί τον 84χρονο τότε, Αμερικανό Πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν, στο Θέατρο Φορντ της Ουάσιγκτον. Ο Λίνκολν θα υποκύψει στα τραύματα του το πρωί της επομένης.
1894 ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει δημοσίως εφεύρεση του, την οποία έχει ονομάσει "Κινητοσκόπιο" (Kinetoscope). Επρόκειτο για μια συσκευή κατάλληλη να δείξει σε κίνηση τα φιλμ, που έγιναν με τον "Κινηματογράφο" (Kinetograph), μια μηχανή λήψης, που είχε επινοήσει ο ίδιος πριν από λίγα χρόνια και η οποία χρησιμοποιούσε φωτογραφική ταινία, από νιτροκυτταρίνη, για την αποτύπωση των εικόνων.
1900 ανοίγει η Παγκόσμια Έκθεση στο Παρίσι.
1904 γεννιέται στο Κένσινγκτον του Λονδίνου ο Σερ Τζον Γκίλγουντ, κορυφαίος σεξπηρικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.
1911 πεθαίνει στο Λονδίνο ο ομογενής Μαρίνος Κοργιαλένιος, γνωστός για τις διάφορες δωρεές του προς το Έθνος.
1912 ο Τιτανικός, το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο κρουαζιερόπλοιο της εποχής του, χτυπά σε παγόβουνο, μόλις την τέταρτη ημέρα του παρθενικού ταξιδιού του. Μέχρι το επόμενο πρωί το πλοίο θα έχει βυθιστεί, παρασύροντας στον υγρό τάφο 1500 από τους επιβάτες του.
1913 στο Βέλγιο, αρχίζει πανεργατική απεργία με αίτημα το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους πολίτες.
1917 πεθαίνει ο Πολωνός γιατρός, εφευρέτης της διεθνούς γλώσσας Εσπεράντο, Λάζαρος Λουδοβίκος Ζάμενχοφ.
1919 οι Σύμμαχοι ζητούν 23 δισεκατομμύρια δολάρια πολεμική αποζημίωση από τη Γερμανία.
1920 πεθαίνει ο επίτιμος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Στέφανος Στρέιτ.
1924 ανακηρύσσεται η Ελληνική Προεδρευομένη Δημοκρατία, μετά το δημοψήφισμα, που κατήργησε τη βασιλεία.
1925 γεννιέται στη Νέα Υόρκη ο βραβευμένος με Όσκαρ, ηθοποιός Ροντ Στάιγκερ.
1929 στην Ισπανία, 70.000 άτομα διαδηλώνουν υπέρ του καθεστώτος Ντε Ριβιέρα.
1931 ο Ισπανός στρατηγός Κορτές εκθρονίζει το βασιλιά Αλφόνσο ΙΓ διακηρύσσοντας τη Δεύτερη Ισπανική Δημοκρατία.
1932 το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών απορρίπτει την ελληνική αίτηση προς τη Διεθνή εν Ελλάδι Οικονομική Επιτροπή, για πενταετή αναστολή του χρεολυσίου των δανείων σε ξένο συνάλλαγμα, καθώς και νέο δάνειο 50 εκ. δολαρίων για σκοπούς παραγωγικών έργων.
1939 εκδίδεται η κλασική νουβέλα του Αμερικανού συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ, "Τα σταφύλια της οργής".
1940 γεννιέται η Βρετανίδα βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Τζούλι Κρίστι.
1942 γεννιέται στην ΕΣΣΔ. ο κοσμοναύτης Βαλεντίν Λεμπέντεφ.
1944 οι πρώτοι Ελληνοεβραίοι φτάνουν από την Αθήνα στο κολαστήριο του Άουσβιτς.
1945 γεννιέται στη Βρετανία, ο κιθαρίστας Ρίτσι Μπλάκμορ, από τα βασικά ιδρυτικά μέλη του χαρντ ροκ συγκροτήματος Deep Purple.
1953 οι Βιετμίνχ με 40.000 στρατιώτες εισβάλλουν στο Λάος.
1956 οι Ρεί Ντόλπι, Τσάρλς Γκίνσμπεργκ και Τσάρλς Αντερσον κάνουν επίδειξη της εφεύρεσής τους, της βιντεοκάμερας, που μπορούσε να καταγράφει εικόνα και ήχο, ταυτοχρόνως. Το CBS αγοράζει τρεις, προς 75.000 έκαστη.
1958 το διαστημόπλοιο "Σπούτνικ 2" καίγεται στην ατμόσφαιρα μαζί με το μοναδικό επιβάτη του, τη σκυλίτσα Λάικα.
1959 στη Γαλλία, η αριστερή πτέρυγα των Γκολιστών σχηματίζει τη Δημοκρατική Εργατική Ένωση.
1960 το Μόντρεαλ κερδίζει το 5ο του συνεχόμενο Stanley Cup με τη νίκη επί του Τορόντο.
1962 κουβανέζικο στρατιωτικό δικαστήριο καταδικάζει 1.179 Kουβανούς εξόριστους, που συμμετείχαν τον περασμένο χρόνο στην αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων.
1964 πεθαίνει η Αμερικανίδα ζωολόγος και βιολόγος Ρέιτσελ Κάρσον, το βιβλίο της οποίας "Σιωπηλή Άνοιξη" θεωρείται ότι, ενέπνευσε το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα.
1969 ο πρώτος αγώνας μπέιζμπολ εκτός αμερικανικού εδάφους γίνεται στο Jarry Park του Μόντρεαλ Expos- St. Louis Cardinals (8-7).
1971 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, χαλαρώνει τον εμπορικό αποκλεισμό της κομμουνιστικής Κίνας, επιτρέποντας μη στρατηγικές εξαγωγές.
1973 γεννιέται στη Νέα Υόρκη ο ηθοποιός Άντριεν Μπρόντι, που τιμήθηκε το 2002 με Όσκαρ για την ερμηνεία του στον "Πιανίστα" του Ρομάν Πολάνσκι.
1975 πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Φρέντρικ Μαρτς, που τιμήθηκε το 1932 με Όσκαρ για την ερμηνεία του, στην ταινία "Δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ"
1980 ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ συμφωνεί να γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ 3.500 Κουβανοί.
1981 ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κολούμπια στο Σικάγο.
1983 στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν ισχυρίζεται ότι, η κυβέρνησή του σέβεται τους περιορισμούς, που επέβαλε το Κογκρέσο σε ό,τι αφορά τη χορήγηση δωρεάν βοήθειας προς τους Κόντρας της Νικαράγουας.
1985 ο Αχμεντ Σάλα κερδίζει το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθωνίου.
1986 πεθαίνει η Γαλλίδα συγγραφέας και φεμινίστρια Σιμόν ντε Μπουβουάρ, σύντροφος του Γάλλου φιλόσοφου Ζαν Πολ Σαρτρ.
1988 τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν από το Αφγανιστάν, έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ΕΣΣΔ., του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και των ΗΠΑ.
1989 αποκαλύπτεται ότι, ο μεγαλοαπατεώνας τραπεζίτης Γιώργος Κοσκωτάς φυγάδευσε στην Ελβετία 8 εκατομμύρια δολάρια.
1991 η οικολογική οργάνωση "Greenpeace" ανακοινώνει ότι, η πετρελαιοκηλίδα, που διέρρευσε από το κυπριακό δεξαμενόπλοιο "Χέιβεν", ανοικτά της Γένοβας, καταλαμβάνει έκταση μήκους 25 χλμ. και πλάτους 3-5 χλμ.
1992 ΟΗΕ και ΕΟΚ αποφασίζουν την επιβολή αεροπορικού εμπάργκο κατά της Λιβύης, επειδή αρνείται να παραδώσει τους δύο υπόπτους για την καταστροφή του αμερικανικού τζάμπο της PANAM πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας.
1993 στην ανάπαυλα ανάμεσα στις δυο αγωνιστικές του 6ου Φάιναλ Φορ και με αφορμή τη συγκέντρωση πολλών Θεσσαλονικέων εκπροσώπων Τύπου του ΠΑΟΚ, γίνεται αγώνας μεταξύ των δημοσιογράφων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Επειδή τις ημέρες εκείνες η Αττική πλήττεται από λειψυδρία, οι Θεσσαλονικείς πριν το τζάμπολ κάνουν δώρο στους Αθηναίους από ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό, ενώ το περιπαικτικό σύνθημα που κυριαρχεί στους αγώνες αθηναϊκών ομάδων στη Θεσσαλονίκη είναι: δεν έχετε ομάδα, δεν έχετε νερό, μόνο να πλυθείτε ήρθατε εδώ!.
1994 την ενοχή του Γιάννη Καλαμπόκα για το φόνο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα προτείνει ο εισαγγελέας του Εφετείου Λάρισας.
1995 για πρώτη φορά οι ισραηλινές αρχές σφραγίζουν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, παλαιστινιακό διαβατήριο.
1996 σε καθεδρικό ναό της Αστόρια, στις ΗΠΑ, γιορτάζει την Ανάσταση ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
1997 στην Τουρκία, η υπουργός Εσωτερικών ζητά την απόλυση από τις δημόσιες υπηρεσίες όλων των φανατικών ισλαμιστών, καθώς και το κλείσιμο όλων των ιερατικών σχολών που προωθούν το φανατισμό του Ισλάμ.
2003 έξι χώρες (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία) ανακοινώνουν την ολοκλήρωση του χάρτη του ανθρώπινου γονιδιώματος (DNA).

Γεννησεις
1936: Φρανκ Σέρπικο, θρυλικός νεοϋορκέζος αστυνομικός, ο πρώτος που κατέθεσε κατά της αστυνομικής διαφθοράς. Η ιστορία του έγινε ταινία από τον Σίντνεϊ Λιούμετ, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη με τον Αλ Πατσίνο στο ρόλο του Σέρπικο.
1942: Βαλέρι Μπρούμελ, ρώσος αθλητής του άλματος εις ύψος, που κατέρριψε 6 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ και κατέκτησε ένα χρυσό κι ένα αργυρό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. [θαν. 26/1/2003]
1966: Αναστασία (Νατάσα) Παζαΐτη - Καραμανλή, ιατρός και σύζυγος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή.

Θανατοι
1759: Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, γερμανός συνθέτης του μπαρόκ. [γεν. 23/2/1685]
1930: Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ρώσος ποιητής της επανάστασης. (αυτοκτόνησε)[γεν. 7/7/1893]
1984: Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, διακεκριμένος κωμικός ηθοποιός. [γεν. 1912]

Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι 1893 – 1930
Ρώσος ποιητής, με πληθωρική παρουσία τα πρώτα χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης. Υπήρξε ο κορυφαίος εκπρόσωπος του ρωσικού φουτουρισμού.
Γεννήθηκε στη Βαγδάτη της Γεωργίας στις 7 Ιουλίου 1893. Ο πατέρας του ήταν ευγενούς καταγωγής (Ρώσος με κοζάκικες ρίζες), δασοφύλακας το επάγγελμα. Η μητέρα του ήταν ουκρανικής καταγωγής. Από τα 14 χρόνια του ασπάσθηκε τις ιδέες του σοσιαλισμού και συμμετείχε ενεργά σε αντιτσαρικές διαδηλώσεις στη γενέτειρά του. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του, ο νεαρός Βλαντιμίρ, η μητέρα του και οι δύο αδελφές του, Όλγα και Λουντμίλα, μετακόμισαν στη Μόσχα.
Το 1908 ο Μαγιακόφσκι έγινε μέλος του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος και φυλακίστηκε επανειλημμένα για την ανατρεπτική δράση του. Στο κελί της απομόνωσης άρχισε να γράφει τα πρώτα του ποιήματα. Μετά την αποφυλάκισή του φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μόσχας και προσχώρησε στο κίνημα των ρώσων φουτουριστών, όπου γρήγορα διακρίθηκε κι έγινε ο κύριος εκπρόσωπός τους.
Το 1912, ο κύκλος των ρώσων φουτουριστών εξέδωσε μανιφέστο με τίτλο «Χαστούκι στο γούστο του κοινού». Το κίνημα του φουτουρισμού ανήγαγε σε φετίχ του το μέλλον και ύμνησε την τεχνολογική εξέλιξη. «Ένα βρυχώμενο αυτοκίνητο αγώνων είναι πιο όμορφο από τη Νίκη της Σαμοθράκης» υποστήριζε ο «γκουρού» του φουτουρισμού, ιταλός Τομάσο Μαρινέτι. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ρώσοι συνοδοιπόροι του: «Το παρελθόν είναι στενάχωρο. Η Ακαδημία, ο Πούσκιν, ο Ντοστογιέφσκι, ο Τολστόι, είναι πιο ακατανόητοι κι από ιερογλυφικά» γραφόταν στο Μανιφέστο. Οι φουτουριστές συνήθιζαν να διαβάζουν ποιήματά τους καταμεσής του δρόμου, έριχναν τσάι στο ακροατήριό τους και γενικά έκαναν το παν για να ενοχλούν τον καθωσπρεπισμό των αστών.
Από την εποχή αυτή η ποίηση του Μαγιακόφσκι άρχισε να γίνεται επιθετική και προκλητική, με έντονα στοιχεία υπερβολής, υπεροψίας και αυτοαναφοράς. Το 1915 δημοσιεύει το πρώτο μεγάλο του ποίημα με τίτλο: «Σύννεφο με παντελόνια», από το οποίο πήρε και το όνομά του το γνωστό ελληνικό μουσικό σχήμα «Σύννεφα με παντελόνια». Το καλοκαίρι του ιδίου χρόνου γνωρίζει και ερωτεύεται τη Λιλλή Μπρικ, γυναίκα του εκδότη του Οσιπ Μπρικ. Τις αφιερώνει το επόμενο σπουδαίο ποίημά του «Σπονδυλωτό Φλάουτο» (1916). Και τα δύο αυτά έργα του καταγράφουν έναν έρωτα χωρίς ανταπόκριση κι εκφράζουν τη διάσταση του ποιητή με τον κόσμο που ζούσε.
Με την έκρηξη της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο Μαγιακόφσι υπηρέτησε πολυποίκιλα με την πέννα του το νέο καθεστώς. Έγραφε στρατευμένα ποιήματα («Ωδή στην Επανάσταση», «Αριστερή Πορεία»), άρθρα, βιβλία για μικρά παιδιά και ζωγράφιζε αφίσες και σκίτσα, τα οποία συνόδευε με στίχους και συνθήματα, ενώ παράλληλα περιόδευε τη χώρα, κάνοντας διαλέξεις και απαγγελίες. Το 1924 έγραψε μία ελεγεία από 3.000 στίχους για τον θάνατο του Λένιν.
Μετά το 1925 ταξίδεψε στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Κούβα, το Μεξικό, εκμεταλλευόμενος τις διασυνδέσεις της ερωμένης του στη διαβόητη μυστική υπηρεσία «Τσε-Κα». Τις εντυπώσεις από το ταξίδι του στο Νέο Κόσμο τις αποτύπωσε στο βιβλίο του «Πώς ανακάλυψα την Αμερική».
Σε μια διάλεξή του στις ΗΠΑ γνωρίζεται με την Έλι Τζόουνς. Καρπός του κεραυνοβόλου και σύντομου έρωτά τους είναι μια κόρη, για την ύπαρξη της οποίας έμαθε το 1929, όταν συναντήθηκε κρυφά με την Τζόουνς στη Γαλλία. Εκείνη την εποχή ο Μαγιακόφσκι ζούσε ένα παθιασμένο έρωτα με την Τατιάνα Γιακόβλεβα, μία συμπατριώτισσά του εμιγκρέ, που ζούσε στο Παρίσι. Επιθυμούσε να την παντρευτεί, αλλά αυτή αρνιόταν πεισματικά.
Στα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του εξέδωσε δύο θεατρικά έργα («Κοριός» και «Λουτρό»), με κριτική διάθεση απέναντι στη σοβιετική γραφειοκρατία. Η αποτυχία της παράστασης του «Λουτρού» στο Λένινγκραντ το 1930, οι ερωτικές του απογοητεύσεις, οι διαδοχικές παρεξηγήσεις και συγκρούσεις με τον Ρωσικό Σύνδεσμο Προλεταρίων Συγγραφέων, οδήγησαν τον Μαγιακόφσκι στην απελπισία. Απογοητευμένος και από τη σοβιετική πραγματικότητα, μετά την άρνηση των αρχών να του δώσουν άδεια να ταξιδέψει στο εξωτερικό, έβαλε τέλος στη ζωή του στις 14 Απριλίου του 1930.
Το σημείωμα που βρέθηκε στον τόπο της αυτοκτονίας του έγραφε:
«Σε όλους.
Μην κατηγορήσετε κανέναν για το θάνατο μου και παρακαλώ να λείψουν τα κουτσομπολιά. Ο Μακαρίτης τα απεχθανόταν φοβερά.
Μαμά, αδελφές, και σύντροφοι, σχωρέστε με – αυτός δεν είναι τρόπος (δεν τον συμβουλεύω σε κανένα), μα εγώ δεν έχω διέξοδο. Λιλλή αγάπα με.
Συντρόφισσα κυβέρνηση, η οικογένειά μου είναι η Λιλλή Μπρικ, η μαμά, οι αδελφές και η Βερόνικα Βιτόλνταβνα Πολόνσκαγια. Αν τους εξασφαλίσεις μια ανεκτή ζωή, σ' ευχαριστώ. Τα αρχινισμένα ποιήματα δώστε τα στους Μπρικ, αυτοί θα τα καθαρογράψουν.
Όπως λένε "Το επεισόδιο έληξε".
Η βάρκα του έρωτα συντρίφτηκε πάνω στην καθημερινότητα. Έχω ξοφλήσει τους λογαριασμούς μου με τη ζωή. Προς τι, λοιπόν, η απαρίθμηση των αμοιβαίων πόνων, των συμφορών και των προσβολών;
Να 'στε ευτυχισμένοι.»
Μετά την αυτοκτονία του, ο σοβιετικός τύπος επιτέθηκε στον ποιητή, χαρακτηρίζοντάς τον «φορμαλιστή» και «συνοδοιπόρο» και όχι «Καλλιτέχνη του Λαού», όπως συνηθιζόταν για τους στρατευμένους καλλιτέχνες. Η Λιλλή Μπρικ έγραψε, τότε, ένα γράμμα στο Στάλιν και του ζητούσε την αποκατάσταση του ονόματος του Μαγιακόφσκι. Ο Στάλιν ανταποκρίθηκε και τον χαρακτήρισε «Καλύτερο και πιο ταλαντούχο ποιητή της σοβιετικής μας εποχής».
Αυτός ήταν και ο «δεύτερος θάνατος του Μαγιακόφσκι», σύμφωνα με τον φίλο του συγγραφέα Μπόρις Πάστερνακ («Δρ Ζιβάγκο»), αφού μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης (1991) χαρακτηρίστηκε «ένας από τους εκπροσώπους του ολοκληρωτισμού», ενώ μια μερίδα της κριτικής θεωρεί σήμερα το έργο του ξεπερασμένο. Ο Μαγιακόφσκι, με τον λυρισμό και τις τεχνικές καινοτομίες, βρήκε αξιόλογους συνεχιστές στην πατρίδα του (Οστρόφσκι, Έρενμπουργκ, Γεφτουσένκο) και στο εξωτερικό (Ελιάρ, Αραγκόν, Νερούντα, Ρίτσος, Πατρίκιος).
Μετά το θάνατο του Στάλιν κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Μαγιακόφσκι δεν αυτοκτόνησε, αλλά δολοφονήθηκε κατ' εντολή του. Τη δεκαετία του '90, όταν άνοιξαν τα αρχεία της KGB, δεν βρέθηκε κάτι σχετικό κι έτσι οι φήμες παρέμειναν αναπόδεικτες.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
«Μαγιακόφσκι: Τα εύκολα και τα δύσκολα» («Ελληνικά Γράμματα»), ποιήματά του μεταφρασμένα εξαιρετικά από τον Μήτσο Αλεξανδρόπουλο.
Β.Ι. Λένιν («Σύγχρονη Εποχή»)
Ερωτική Αλληλογραφία με τη Λίλι Μπρικ («Άγκυρα»)
Θεατρικά («Γκοβόστης»)
«Ποιήματα» σε μετάφραση Γιάννη Ρίτσου («Κέδρος»)
«Πώς ανακάλυψα την Αμερική» («Σύγχρονη Εποχή»)
«Σύννεφο με παντελόνια» («Τραμάκια»)
«Φλέγομαι», μυθιστορηματική βιογραφία του Μαγιακόφσκι από τον Τούρμπγιερν Σέβε. («Scripta»)
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Θάνου Μικρούτσικου: «Καντάτα για τη Μακρόνησο/Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη» (Lyra, 1976), με ερμηνεύτρια τη Μαρία Δημητριάδη.
Σύννεφα με Παντελόνια: «Τίποτα δεν κρύβεται κάτω απ' τον ήλιο» (Minos-EMI, 2001).Οι στίχοι του Μάνου Ξυδού βασίζονται σε ποιήματα του Μαγιακόφσκι.

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 1912 – 1984
Ο ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Διονύσης Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε το 1912 στο Διακοφτό. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου και πρωτοεμφανίστηκε το 1938, στον «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ, σε ρόλο που του έδωσε ο δάσκαλός του Αιμίλιος Βεάκης.
Τα χρόνια που ακολούθησαν συνέπραξε με τους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη, των Αρώνη - Χορν, Χατζίσκου - Συνοδινού, του Μουσούρη και του Ντίνου Ηλιόπουλου. Ως τα μέσα της δεκαετίας του 1950 εμφανίστηκε σε ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου, ενώ αργότερα άρχισε να εμφανίζεται σε ελαφρές κωμωδίες. Το 1961 συγκρότησε τον δικό του θίασο, δίνοντας αξέχαστες ερμηνείες, σε έργα όπως «Ζήτω η ζωή» του Γεράσιμου Σταύρου και «Δεσποινίς Διευθυντής» των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη. Στο τελευταίο ενσάρκωσε τον κ. Βασιλείου, έναν ρόλο που επανέλαβε το 1964 στη μεγάλη οθόνη, δίπλα στην Τζένη Καρέζη.
Πρώτη κινηματογραφική εμφάνισή του ήταν το 1947, στην ταινία «Παιδιά της Αθήνας» του Τάκη Μπακόπουλου. Ακολούθησαν άλλες 134 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες κράτησε δευτερεύοντες ρόλους, κλέβοντας όμως πάντα την παράσταση. Ξεχωρίζουν: «Το Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» (1959), «Χτυποκάρδια στο θρανίο» (1963), «Η βίλα των οργίων» (1964), «Μια τρελή, τρελή οικογένεια» (1965), «Υπάρχει και φιλότιμο» (1965), «Κάτι κουρασμένα παλικάρια» (1967), «Για ποιον χτυπά η κουδούνα» (1968), «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» (1968), «Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά» (1970), «Ο Κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται» (1977). Το ρόλο του Μπαρμπα-Γιώργη είχε ενσαρκώσει με μεγάλη επιτυχία και στην τηλεοπτική σειρά «Το Λούνα Παρκ» το 1974.
Πέθανε ολομόναχος, στο διαμέρισμά του στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στις 14 Απριλίου του 1984.

ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ

Διάφορες Ειδήσεις - Συνεχής Ροή